Nieuws

ALLSTARS #2: Olivier de Jong

dinsdag 12 januari 2021

Olivier de Jong

Olivier de Jong a.k.a Ollie, muzikale duizendpoot, heeft er genoeg van en staat op het punt om zijn biezen te pakken en de komende tijd in de buitenlucht van Portugal door te brengen. En geef hem eens ongelijk. Van spelen met meerdere bands tegelijk, staat nu zo’n beetje alles op pauze en worden plannen steeds opnieuw uitgesteld. Maar in Ollie's geval heeft hem dat juist ook weer tot heel veel inzichten gebracht en ondanks het wegvallen van optredens is hij nog steeds volop bezig met projecten. We praten met hem over Popronde chaos, zijn plannen voor de toekomst en over in opstand komen tegen het beleid. 

 

 

Hey Ollie! Je bent een bekend gezicht bij Popronde, je deed met heel veel bands mee. Hoe heb jij je deelname aan Popronde ervaren?

“Popronde was insane. ik heb zoveel gekke, veel te gezellige avonden gehad. Het hele weekend spelen en dan weer de hele week naar school. Continu switchen tussen dagleven en nachtleven. De eerste keer dat ik meedeed met Popronde deed ik met twee bands mee en de tweede keer met drie bands. Soms had ik wel 10 shows in een weekend. Spullen brengen bij de ene band, dan weer door naar de andere band en daarna nog door om ‘s nachts NOG een keer te spelen met Fata Boom. Dat was wel chaos, maar juist die chaos vind ik eigenlijk wel leuk.”

 

 

Wat heb je de afgelopen jaren zoal gedaan in de muziek?

“Ik heb met heel veel bands samen gespeeld en veel met mensen samen geschreven. Veel met Fata Boom en Benjamin Fro, Diede, Alaska Pollock, Rilan & The Bombadiers. Van alles echt. Veel spelen, veel festivals waaronder Wildenburg, DTRH, Paaspop, Zwarte Cross, Oerol, Great Escape en Noorderslag."

 

 

Voor veel muzikanten is het een droom om op zulke grote podia te staan. Hoe heb jij dat ervaren? En is er eentje die er voor jou uitspringt?

“Op Appelpop met Fata Boom speelden we voor een crowd van 10.000 man, echt een zee van mensen. Dat heeft wel indruk gemaakt. Terwijl het eigenlijk veel spannender is om voor 10 mensen te spelen dan voor 10.000 man. Grote dingen zijn wel vet, omdat alles voor je wordt geregeld en je hebt een geluidsman, maar omdat alles is gepland wordt alles ook meer een soort routine. Het is spannender om voor een zaal te spelen waar ik 10 mensen ken die heel dichtbij komen, dan voor 10.000 man waar ik niemand van ken. Het heeft ook wel iets om ergens aan te komen waar het nog niet zo goed geregeld is en dat je moet improviseren om dingen aan te passen. Dan speel je met een open blik en ben je meer aanwezig in het moment.

In de grote zaal van Paradiso spelen springt er wel uit voor mij. Ik heb daar zelf zoveel toffe bands gezien en dan sta je daar opeens zelf op het podium…. Dat is gewoon heel vet.”

 

 

Raad jij Popronde weleens aan bij andere muzikanten?

"Het is een mooi concept! In mijn beleving moet je wel al het een en ander voor elkaar hebben om echt impact te maken en daarna te kunnen doorstromen, maar het is een leerzame ervaring, en goed om op veel plekken te spelen en je gezicht te laten zien. Voor heel veel bands is het natuurlijk wel dé manier om te proeven van het tourleven en om in een flow van veel spelen terecht te komen.

Leuk, nu ik erover nadenk was het eigenlijk heel fijn om zo’n continue flow te hebben in het spelen. Ik had zo vaak een instrument in mijn hand en ik was er zoveel mee bezig, daardoor groeide ik heel snel in het spelen en in het switchen tussen bands. Het heeft me heel goed gemaakt denk ik om alles heel snel en chaotisch te doen. 

De situatie nu is veel minder stressvol…"

 

 

Het is inderdaad wel een groot contrast in vergelijking met nu…

Hoe kom jij deze periode door?

“Toen corona kwam werden ineens alle optredens gecanceld. Sindsdien ben ik veel bezig geweest met mijn eigen muziek. Ik heb voor het eerst een eigen album gereleased onder de naam Kunuku. Daarnaast schrijf ik veel met andere mensen zoals Yana Liza en Maddy Moreah. Dat heeft me uiteindelijk wel heel goed gedaan. Het heeft me doen realiseren wat ik eigenlijk wil doen.”

 

 Ollie_Ricker_de_Visser_ClickRick_Photography_Emmen2017.jpg

 

 

En wat is dat dan?

“Ik heb 1,5 jaar geleden besloten om meer muziek voor mezelf te maken en voor de mensen om me heen. Ik ben heel gericht gaan kijken wat voor projecten ik wil doen. Ik vind het gewoon leuker om muziek te maken met mensen die dichtbij voelen. Als je elkaar persoonlijk goed kent en een goede connectie hebt en dan samen gaat werken, maakt dat muziek zoveel krachtiger.”

 

 

Heb je het gevoel dat dat dan bijdraagt aan de kwaliteit van de muziek of alleen aan hoe jij je muziek op dat moment beleeft?

“Aan de kwaliteit. Heel erg eigenlijk. Muziek is als het ware een soort therapie. Muziek is een uiting van hoe jij je voelt. Dat is ook de essentie van muziek maken: uiting geven aan je emotie, vertaald in muziek. Het is een heel mooi persoonlijk proces. Je deelt iets van jezelf. Als je dat doet met mensen waar je je echt verbonden mee voelt, dan klinkt dat door in je muziek. Als je muziek maakt met mensen waar je veel mee speelt maar die je eigenlijk niet heel goed kent, dan is er een disconnectie op die level. Je kunt wel goed muziek maken maar het blijft aan de oppervlakte. 

Het is raar dat live-muziek nu wegvalt door Corona. Muziek is zo belangrijk voor mental health. Je hebt gewoon een keer in de zoveel tijd sociaal contact nodig, samen dansen onder de mensen zijn, een biertje drinken, even naar een feestje gaan. Maar dat mag dan nu niet. Ik ben van plan om binnenkort voor langere tijd naar Portugal te gaan. Toen ik vorig jaar aan het rondreizen was en in Lissabon kwam, voelde ik me daar meteen zo goed. De vibe daar is heel anders dan hier in Nederland." 

 

 

Dat klinkt als een wild plan! Wat is er zo anders aan Portugal in vergelijking met Nederland?

“In Nederland blijft iedereen best wel braaf thuis. In Lissabon is er nog veel meer te beleven. Ondanks corona wordt er nog wel op straat gespeeld en iedereen is ook happy om bij te dragen daaraan. Iedereen heeft wel cash op zak. Dus als je op straat speelt verdien je nog best wel wat geld en je speelt op fucking mooie plekken! Dus dan zit je daar gewoon te jammen en muziek te maken met mooie mensen om je heen. Het is veel vrijer dan hier in Nederland. Daar zeggen ze gewoon ‘"yo pak je gitaar en join". In Nederland is dat heel anders en daarbij worden we beperkt door regeltjes om op zo’n open manier muziek te maken. Om in Nederland op straat te mogen spelen moet je bijvoorbeeld een vergunning aanvragen. Je mag niet gewoon maar je ding doen."

 

 

"Protesteren in Nederland lijkt meer op een bijeenkomst om boos te zijn"

 

Het zou mooi zijn als muziek meer zou leven op straat, ja. Eigenlijk zouden we hiervoor in opstand moeten komen...

“Ik ben er sterk van overtuigd dat we in opstand moeten komen. En dan niet op de huidige manier: Tussen de lijntjes gaan staan?! Je bent aan het protesteren dus je wilt juist buiten de lijntjes! Je wil impact maken. Protesteren in Nederland is dubieus, zelfs dat gaat via regels, dan is het eigenlijk gewoon niet meer dan een bijeenkomst om boos te zijn.”

 

 

Dus dan maar naar Lissabon! Wat is je plan als je daar eenmaal bent?

“Ik ben van plan om daar een studio’tje te bouwen en zowel lokale muzikanten als mensen uit Amsterdam uit te nodigen om daar muziek te komen maken. Met mooie mensen samen schrijven, that’s my vibe at the moment. Daar haal ik heel veel creativiteit uit. 

Ik heb al twee dingen staan waarmee ik veel kan opnemen en schrijven, ook in het Portugees, ik versta er geen reet van, maar het is mooi!

Mijn eigen ding gaat gewoon iets doorlopends worden. Mijn project Kunuku is meer een soort uitlaatklep voor me. Ik hoef dat niet actief te verkopen. Ik maak beats en sample oude muziek en dan zet ik die online en zorg ik dat ze in playlists komen.”

 

 

Heb je ook een meerjarenplan of plannen voor de lange termijn?

“Zeker, ik heb super veel goede plannen voor de toekomst. Veel breder dan alleen maar muziek ook. Yana Liza is mijn baby nu. Ik produceer alles voor haar. Ik hoop dat dit de aankomende paar jaren gaat opbloeien als een goede Nederlandse act. Zij is echt te gek. Het plan is om in 2021 een EP uit te brengen.”

 

 

Maar nu eerst Portugal...

"Yes, even iets anders, even op avontuur. Mijn pad gaat die kant op en het voelt goed om nu die kant op te gaan." 

 

 

 

Heb je een tip voor de redactie? laat het ons weten! Mail naar online@popronde.nl

Reacties

Laat als eerste een reactie achter!

Inloggen