Nieuws

Hoe schrijf je een artiesten biografie?

donderdag 17 februari 2022

Hoe schrijf je een artiesten biografie?

De inschrijvingen voor Popronde 2022 sluiten bijna! Een belangrijk onderdeel van je inschrijving is een goede bio, maar wat houdt dat in? Wat hoort daar in te staan? Die vragen stelden wij aan drie schrijvers in de muziekindustrie: Ricardo Jupijn (The Daily Indie, 'bandprofeet' en muzikant), Jasper Willems (muziekjournalist, copywriter voor Rotown en bio-schrijver voor o.a. Colin Benders, Iguana Death Cult, Suuns, Wouter Hamel, Di-Rect en meer) en Britt Wissmann (Coördinator Popronde Utrecht & Online Marketeer Welcome to The Village). 

 

Wat is het belang van een goede bio?

Met je biografie schets je een beeld van wat je doet en wie je bent als artiest. Je beschrijft wat je wilt uitdragen en wat je doelen zijn. Een goede bio blijft hangen bij de lezers, bijvoorbeeld boekers en bezoekers. Het kan ervoor zorgen dat lezers je muziek eerder luisteren omdat ze geprikkeld worden. Als nog onbekende act is het belangrijk om de lezer snel te overtuigen. Je wilt de lezer overtuigen je muziek op te zetten of een ticket te kopen voor je show. 

 

Waar denk je aan voor je begint met schrijven?

Bedenk goed wie je bio gaat lezen en waarom. Wie is je publiek en waarom lezen ze jouw verhaal? Zorg dat je bio voor hen interessant is. Welke belangrijke punten wil je over jezelf en je project vertellen? Zorg dat je voor jezelf een duidelijk beeld hebt van hoe jij je wilt presenteren naar de buitenwereld..Als live-act wil je bijvoorbeeld benadrukken waar je al hebt gespeeld of wat een optreden bijzonder maakt terwijl je als studioband wilt benadrukken met wie je in de studio bent geweest. Bedenk ook in welke fase je zit als act. Als je nog weinig muziek hebt uitgebracht wil je vooral dat lezers snel een goed idee krijgen van wat ze kunnen verwachten. Als je net een album uit hebt mag een bio wat langer van stof zijn, omdat je over het proces en het idee achter je werk wil vertellen. 

 

Waar schrijf je over?

Noem een aantal dingen die je al hebt gedaan/bereikt, maar zorg dat dit niet te langdradig wordt. Het doel is om te laten zien dat je serieus bezig bent. Niemand verwacht dat beginnende acts al op Lowlands of in Paradiso hebben gestaan. Als er relevante statistieken te benoemen zijn (bijvoorbeeld het aantal streams of hits) mag dat benoemd worden, maar zorg dat je bio hier niet op bouwt. Het zegt namelijk weinig over de muziek en prikkelt de lezer niet. 

 

Beschrijf het concept, de inspiratie en het doel achter de muziek en noem thema’s die hierin terugkomen. Het is handig om een aantal artiesten te benoemen die een inspiratiebron zijn voor jouw muziek. Dit zorgt voor een stukje herkenning. Een lezer die fan is van die genoemde band of artiest voelt zo meteen een connectie en heeft daardoor een goede reden om je muziek te beluisteren. Beschrijf vervolgens ook wat jouw act/muziek anders maakt van artiesten die vergelijkbaar zijn. Je wilt dus aan de ene kant wel die herkenning creëren, maar er moet ook wat nieuws te ontdekken zijn. Het benoemen van genres helpt ook, zelfs als je deze genres zelf bedenkt (zolang de naam maar duidelijk is). 

 

Zorg dat wat je zegt ook echt relevant is. Houd hierbij je doelen en de lezer voor ogen. Probeer niet te veel onderwerpen te bespreken en focus op de belangrijkste. Zorg dat het in één of twee zinnen duidelijk is waar je act voor staat. Dit kan vervolgens door boekers/programmeurs worden overgenomen wanneer ze je promoten.  

 

Hoe schrijf je een goede bio?

Houd het dicht bij jezelf. Houd het short en spicy, zeker als onbekende act. En blijf objectief. Meningen over je muziek laat je aan de luisteraars over. 

Schrijftip: schrijf actief en vermijd hulpwerkwoorden als ‘kunnen, worden, proberen en zullen’. Dit bevordert de leesbaarheid van je tekst en zorgt ervoor dat ie lekker vlot loopt!

 

Wat moet je vermijden?

Veel acts zeggen dat ze een unieke sound hebben, maar in werkelijkheid is dat zelden echt het geval. Het is veel effectiever om je muziek kort te beschrijven zodat de lezer herkenningspunten heeft. Het is ook goed om je andere acts als inspiratiebronnen te noemen, maar zeg niet dat je klinkt als een bepaalde act. Door te zeggen dat iets een inspiratie is raken lezers nieuwsgierig en geïnteresseerd, terwijl zeggen dat je precies klinkt als een bepaalde act juist een bepaalde verwachting schept.. Als de lezer namelijk zin heeft in die sound kunnen ze beter die genoemde act luisteren. 

 

Het is goed om te omschrijven hoe je klinkt en wat de luisteraar kan verwachten van je muziek, maar blijf hier niet te lang in hangen. De beste manier om te horen hoe die klinkt blijft namelijk gewoon door ernaar te luisteren. En jij gaat er met je bio voor zorgen dat je dit triggert bij de lezer! Probeer verder niet overdreven grappig, raar of uniek over te komen, het mag best down-to-earth. Vermijd wel dooddoeners als ‘feestband waarmee het dak eraf gaat’ of ‘ internationale sound.’ Vermijd tot slot het gebruik van superlatieven (overtreffende trap), zoals fantastisch, geweldig, verschrikkelijk, etc. 

 

Tot slot

Vind je het lastig om je eigen muziek te omschrijven? Vraag dan hulp van buitenstaanders. Zij hebben vaak een neutralere blik en kunnen vaak beter duiden wat jouw muziek bijzonder of interessant maakt. Maak daarbij handig gebruik van het internet! Synoniemen.net bijvoorbeeld, maar ook websites van festivals/labels/artiesten zijn je vriend en zijn super handige hulpmiddelen om nieuwe input te geven aan de manier waarop jij schrijft of dingen verwoord. 

De drie bio-experts, Ricardo, Jasper en Britt, hebben aangegeven open te staan om te helpen . Kom je er zelf niet uit? Schroom niet om hen als hulplijn in te schakelen! Hier vind je hun informatie: Jasper Willems (https://jayw1023.medium.com) Ricardo Jupijn (ricardo@thedailyindie.nl) en Britt Wissmann (britt[at]welcometothevillage[puntnl]). 

 

    

Instagram

popronde Hou ze in de gaten! ❤️‍🔥👀 Deze (en nog veel meer) talenten schitterden afgelopen zaterdag in @melkwegamsterdam en daarmee is de Popronde 2023 cirkel rond 💫 We kijken met TROTS terug op een fantastische editie! Welke act heeft jou omver geblazen dit jaar? 🤩
28 nov. 2023
popronde WHAT A NIGHT💥💯❤️‍🔥 Wow! Now thát is what we call an epic closing party! Starting with jazz and ending with raw Dutch hardcore house, where the crowd trew themselves in moshpits or either lost themselves dreaming away over the words or instruments that poured from the stages. To everyone who was part of the final Popronde party of the year: THANK YOU🙏❤️ And thank you to all the artists who gave their all, ánd took the stage to speak out about equality and tolerance, and spread love! 🏳️‍🌈🙏❤️ What was your highlight of @poprondeamsterdam? 📸@jessie_kamp
27 nov. 2023
popronde Morgen mogen we!✨️🎆 En als het aan @femmefugazi ligt dan verandert de Oude zaal van @melkwegamsterdam morgennacht om 2.00 uur in één grote moshpit💥💥💥 Verwacht scherpe punk, explosieve songs en een kolkende zaal. Scoor nog snel je ticket voordat ze erdoorheen zijn gevlogen🚀 Tot morgen?! Check het complete programma en koop je kaartje🎫 op www.popronde.nl/steden/amsterdam (Link in de bio)
24 nov. 2023
popronde Bij welke show sta jij linksvoor?👀 Check het programma van morgen alvast in de slides en stippel je route uit. Morgen duiken we weer @melkwegamsterdam in voor de Popronde afsluiter van het jaar - Het Eindfeest💯🥳🕺 Eventjes weg van de buitenwereld, dansen we ons samen in het zweet, dromen weg, genieten en ontdekken! Zien we je daar?🤩 Nog geen ticket? 👉www.popronde.nl (link in bio) @poprondeamsterdam
24 nov. 2023
popronde Heb jij je ticket voor zaterdag al?✨️ Een band die in de afgelopen weken diepe indruk maakte op Popronde bezoekers is @droomdit Met hun Nederlandstalige melancholische en dromerige liedjes wisten ze het publiek te raken en bewegen! 🕺 Zaterdag staan ze om 0.00 uur in de Oude zaal van @melkwegamsterdam te schitteren✨️💫 Ben jij erbij?👀 Tickets: 👉www.popronde.nl (link in bio) 🎶 Droom Dit
23 nov. 2023
popronde Kom samen, vier de kunst, de cultuur, de muziek en het talent. Sinds gisteren lijkt Nederland een stuk kouder en killer geworden, maar daar gaan wij niet in mee. Het Eindfeest is voor iedereen, Popronde is voor iedereen en Melkweg Amsterdam is voor iedereen❤️ Zolang er een podium is blijven wij er talent op zetten! 💪 Zaterdagavond ontsnappen we voor even, samen, aan de realiteit en duiken we @melkwegamsterdam in voor het Popronde Eindfeest. Zien we je daar? 🫶 💫tickets & info: www.popronde.nl / link in bio
23 nov. 2023
popronde What a ride🚀❤️‍🔥💥🚂💫 Dit was het laatste reguliere weekend van Popronde 2023. De tour is bijna afgelopen, de cirkel bijna rond. Nog eentje te gaan, deze zaterdag, Het Eindfeest van @poprondeamsterdam in @melkwegamsterdam Dans je nog één keer mee?🙏🕺 Dankjewel aan iedereen die er afgelopen weekend bij was! En SO naar @poprondebreda ✨️ @popronde_enschede ✨️ @poprondedenhaag en ✨️ @poprondebergenopzoom 🙏🙏🙏 Tot zaterdag?!🤩 🎶@keenanmundane - 2DIE4
21 nov. 2023
popronde 🚗🎤 Get ready for a Popronde X Slinger Carpool Karaoke! We saved you a seat on a very special and musical ride 🎶🌟 Watch as these four Pop(ronde) stars - @inge.lamboo - @janetlivv - @maartje_cs and @laurasjinmusic hit the road to @popronderotterdam answering questions from Laura Sjin's friend book and unleashing their vocals in a carpool karaoke session (with some cool classics👀)🤩✨ in the name of promoting 'Slinger,' the app that makes event carpooling a breeze. 🚗So if you're searching for a ride to the Popronde Amsterdam Eindfeest Nov 25th? Or perhaps got a spare seat in your car? Check out the #Slinger widget on popronde.nl and you might carpool karaoke your way to @melkwegamsterdam this Saturday! 🚀 🎉 Janet Livv and Laura Sjin will perform at Het Eindfeest, the closing party of Popronde. So get your tickets (link in bio)! But first things first: check out the roadtrip adventures of these ladies and make sure to support them on their future musical journeys💙 🎥&📸: @reneemeijer 🎶: Laura Sjin - buikpijn Laura Sjin - als het weer weggaat #Popronde #CarpoolKaraoke #SlingerApp #PoprondeAmsterdam 🎵✨
21 nov. 2023
popronde Het was herfstachtig fris buiten, maar binnen was het warm en zat de sfeer er goed in bij @poprondebreda ❤️‍🔥 We zagen fans die de teksten al uit volle borst meezongen, dansend en springend publiek, en geboeide muisstille luisteraars. BREDA BEDANKT!!🙏 Wat was jullie hoogtepunt van Popronde Breda?🤩 📸 @jessie_kamp ✨️✨️✨️✨️ Afgelopen weekend was het laatste reguliere weekend van Popronde 2023🤯 Aanstaande zaterdag vieren we nog één laatste Popronde feestje - @poprondeamsterdam Het Eindfeest in @melkwegamsterdam Kom jij ook?🧡 Tickets en info ✨️popronde.nl / link in de bio
20 nov. 2023
popronde Dit was popronde voor ons @321astronaut 🚀 Wat een rit! 24 steden en telkens bomvol enthousiaste mensen. Bedankt voor het luisteren en het kopen van onze merch! Wij zijn pas net op stoom want 25 brengen wij ons debuutalbum uit in @ekko.nl kaartjes zijn nu te koop. Dank popronde en dank @3voor12 dit waren fijne vleugels 🪽Shout out naar alle crewleden van Popronde en shout naar mijn mede-astronauten! Xx Pelle
19 nov. 2023
popronde Heyaaa! Wij van @thereyougo_band doen vandaag een Popronde Takeover bij onze allerallerallerlaatste Popronde show in Den Haag!❤️‍🔥🌼 Houd vooral de stories van Popronde in de gaten voor leuke feitjes over Den Haag en hoe onze gig vanavond gaat. Zien we jullie om 20:30 in @thesocialhub.thehague ? 🌻💃
18 nov. 2023
popronde Popronde X Ioana Iorgu - As our Popronde tour is slowly coming to an end, here’s some of our favourite moments. Tonight we’ll be in Enschede (22:45, Café Rocks) and tomorrow in Den Haag (22:15, De Zwarte Ruiter). We had a blast, Popronde! ❤️Alongside these awesome shows, I’m also working on recording my 4th album, so keep an ear out! ⚡️ • 📸 @veerledevos20
17 nov. 2023
popronde Welke acts blazen jou tijdens 𝗛𝗲𝘁 𝗘𝗶𝗻𝗱𝗳𝗲𝗲𝘀𝘁 nog méer uit je sokken?👀 Deze acts voegen we toe aan de line-up van het laatste Popronde feestje van het jaar, @poprondeamsterdam : ✨@JanetLivv ✨ ✨️ @Toverberg_ ✨ ✨️ @laurasjinmusic ✨️ ✨ @iknownoa ✨ ✨️ @Sheymarochdi ✨ ✨️ @Jespfur ✨ ✨️ @silkeveld ✨ Check de video slides voor een muzikale impressie👉 Gisteravond tijdens #KINKinTouch op @kinkpuntnl maakte @jasperleijdens bekend dat ook ✨️ @themocksofficial ✨️ en ✨️ @bowl.band ✨️ erbij zijn! Nóg twee shows waarbij je je in het zweet kan dansen dus. De early birds zijn al gevlogen🕊️ Grijp niet mis en koop je kaartje via www.melkweg.nl of op popronde.nl (link in de bio) De volledige line-up vind je op de website 👉 link in bio 'Eindfeest programma'' Samen maken we er een onvergetelijk feestje van!💥🤩🕺🏾 🎶 @iknownoa - Paradise
17 nov. 2023
popronde Dunne Lijn IS UIT. ✨🌈 Ze is nu overal te beluisteren! Gisteren speelden we onze laatste popronde show bij @poprondebreda en vierden we de release in de take over. Popronde bedankt voor het avontuur! 💖 OP NAAR MEER 🌈
17 nov. 2023
popronde Time flies! We have officially landed in our last ‘regular’ weekend.. 🥹 we can’t believe it either! It is week 11! Take your chance and come visit us in your city before it’s all over: 👉 @poprondebreda 👉 @popronde_enschede 👉 @poprondedenhaag 👉 @poprondebergenopzoom Check www.popronde.nl (link in bio) for the complete line up and use @tmsqr.app for your schedule 👈 See you there!
15 nov. 2023
popronde Weekend #10 recap💥🙌 We hebben weer een fantastisch weekend gehad bij @poprondemiddelburg @popronde.alkmaar @poprondedeventer en @poprondehilversum Jullie trotseerden regen en wind, en werden gelukkig ook getrakteerd op een zonnetje, en uiteraard heeeel veel muziek! Welke act heeft jou omver geblazen?👀🙂 Nog 5 Poprondes te gaan!😵 Aankomend weekend zijn we bij: @poprondebreda @popronde_enschede @poprondedenhaag @poprondebergenopzoom En op 25 november sluiten we de tour af met Het Eindfeest - @poprondeamsterdam - in @melkwegamsterdam ✨️voor info over de programma's en artiesten ga naar popronde.nl (link in bio) Don't miss out! Grijp je kans om er in 2023 nog een keertje bij te zijn🥳 🎶 @bowl.band
14 nov. 2023
popronde Lovely Day-venter🌈 We had a blast at @poprondedeventer last Saturday, hope you did too! Swipe to see a snippet of the Deventer-experience and for what probably is the smallest stage of the entire Popronde👀 The countdown has started for the last Popronde : @poprondeamsterdam Only one more weekend on the road to @poprondebreda @popronde_enschede @poprondedenhaag and @poprondebergenopzoom before the big closing party on the 25th of November. Grab your tickets for @poprondeamsterdam at @melkwegamsterdam before they're sold out! 👉 Tickets on popronde.nl / link in bio 📸 @jessie_kamp
14 nov. 2023
popronde SUPERKRACHT 💪 the movie! Tijdens @poprondedenbosch, @popronde_haarlem, @poprondeutrecht (en deze week nog @poprondedenhaag) kreeg het Popronde team versterking van Team Superkracht🦸‍♂️ @Superkracht.club ontwikkelt de talenten van jongeren met een licht verstandelijke beperking en maakt dit talent zichtbaar in de culturele sector. Ze maken ruimte voor de unieke kwaliteiten en inspirerende karakters. Tessa, Hans, Arzu, Özlem, Ruud en Dave van #TeamSuperkracht stortten zich vol overgave en enthousiasme op hun rol als artist host, content creator en techniekassistent en kregen zo niet alleen een kijkje achter de schermen, maar mochten ook echt meedraaien om hun talenten in te zetten. Dat zorgde voor heel veel blije gezichten! 🫶 Het was een super geslaagde en leuke samenwerking die we de komende jaren zeker nog zullen voortzetten en misschien zelfs wel uitbreiden! 📽️ & 📸 @reneemeijer 🎶 5etra - Inside My Head Primaat - Roze Bril 🔊 @bssmen #possibilize #popronde #superkracht #deweekvandetoegankelijkheid
13 nov. 2023
popronde Hier een mini popronde dump als afsluiter van onze takeover, het was ons een genoegen💓💗💕💞 Kom volgende week in Breda nog een laatste keer samen dansen, en dan zien we elkaar daarna in 2024; got a lotta tunes almost ready for the world !!! 🫡 Love, Leela Rosa xx
12 nov. 2023
popronde 🔥🔥 Oi oi! THAMES here 🔥🔥 Oh my giddy aunt. Popronde has been a blessing. I can’t believe it’s almost over. We’ve met so many of you and did SO MANY crazy gigs! Well it’s not over yet! The craziest one is yet to come. The biggest stage at the Melkweg will be ours at Popronde Eindfeest on November 25th 21.30h. So take out your calendar and come and see what it’s all about. Can’t wait to see you all in the crowd ♥️ Excited? Can’t wait either? Well you can stream us everywhere! And even more good news: from the 29th on you can listen to our BRAND NEW single Astonishment 🥵 It’s the third single of our EP “Lessons For The Patriarchy” Still want more? Then come to our release show at Paradiso on January 17th. This will be the kick-off of our VERY OWN TOUR. So get your hands on those tickets and we’ll see you soon ♥️♥️ X Merlyn
10 nov. 2023
popronde Only a few weeks left, folks! 👏👏👏 swipe for a sneak peek of our program & join us this weekend before it’s too late! 👏👏👏 It is week 10! We’re tapping into double digits, will it be double the fun? Come see your favourite new acts and find out in: 👉 @poprondemiddelburg 👉 @popronde.alkmaar 👉 @poprondedeventer 👉 @poprondehilversum Check www.popronde.nl (link in bio) for the complete line up and use @tmsqr.app for your schedule 👈 See you there!
8 nov. 2023
popronde Inmiddels weer een beetje geland na het Popronde weekend? We pakken een momentje om terug te blikken op @popronde_arnhem met deze toffe foto's✨🕺 In Arnhem kwamen jullie samen bij de stationshuiskamer, tussen de bierbrouwketels en andere knusse en drukke plekken, hopelijk hebben jullie toffe artiesten ontdekt! @lindedorenbos was erbij om de avond vast te leggen. Check de foto's in de slides👉👉👉 We zijn alweer aangekomen bij de laatste 9 Poprondes van het jaar (Ja, echt waar!) Dit weekend zijn we bij: ✨@poprondemiddelburg ✨@popronde.alkmaar ✨@poprondedeventer ✨@poprondehilversum check de programma's op de website (link in de bio) #popronde #popronde2023
7 nov. 2023
popronde BLISS✨️❤️ Seeing people in the crowd dance together, enjoying the Popronde shows, crowded locations when it's pouring rain outside; just makes us feel so happy and grateful. Thank you to everybody who came out to dance, listen and party at @popronde_emmen ✨️ @poprondezwolle ✨️ @popronderotterdam ✨️ @poprondevenray ✨️ We hope all of you had a great time! Hopefully you have discovered some new favourites throughout this Popronde tour! Make sure to follow your Popronde discoveries on their socials and Spotify, buy their merch and buy tickets for their upcoming shows! 🙏 Only 9 Poprondes to go😵 come catch the talented artists at one of the popronde cities near you👀 Find all Popronde dates on our website (link in bio) ✨️✨️✨️✨️✨️✨️✨️ 🎶@5etra.official #popronde #popronde2023
6 nov. 2023
popronde Zaterdag mocht ik het account van Popronde overnemen en hebben wij een super leuke show gespeeld in Rotterdam!✨🧸16 Nov hebben wij een show in Breda voor mijn mede-Brabanders. Maaar voor de mensen die er niet bij kunnen zijn, hier een terugblik naar Popronde Arnhem. Nogmaals dankjewel iedereen die naar onze Popronde shows zijn komen kijken en dankjewel naar iedereen die Popronde mogelijk maakt🙏🏽🧸🤍 Video made and edit by @semleuven liefs, ANNE
6 nov. 2023
popronde Welke acts zetten @melkwegamsterdam op de kop tijdens Het Eindfeest? We delen de tweede reeks namen met je! Check de slides 👉👀 voor een muzikale impressie👀 ✨ @nohmi_official ✨ @danieltomaspianist ✨ @_subfiction ✨ @primaatband ✨ @femmefugazi ✨ @thames_music ✨ @maryncharlie_ ✨ @dorpsstraat3 ✨️ Op 25 november struikel je met ❗️26 acts❗ in allevier de zalen over het grootste talent van het moment. Wegdromen, dansen, moshen, meezingen; bij het Eindfeest doe je het allemaal! Vier de afsluiter van de Popronde tour mee bij @poprondeamsterdam 👉Tickets kosten 10,- (early birds) of 15,- (regular) en haal je via www.popronde.nl (link in de bio) en www.melkweg.nl
3 nov. 2023

Reacties

Laat als eerste een reactie achter!

Inloggen