Hoe schrijf je een artiesten biografie?
donderdag 17 februari 2022Hoe schrijf je een artiesten biografie?
De inschrijvingen voor Popronde 2022 sluiten bijna! Een belangrijk onderdeel van je inschrijving is een goede bio, maar wat houdt dat in? Wat hoort daar in te staan? Die vragen stelden wij aan drie schrijvers in de muziekindustrie: Ricardo Jupijn (The Daily Indie, 'bandprofeet' en muzikant), Jasper Willems (muziekjournalist, copywriter voor Rotown en bio-schrijver voor o.a. Colin Benders, Iguana Death Cult, Suuns, Wouter Hamel, Di-Rect en meer) en Britt Wissmann (Coördinator Popronde Utrecht & Online Marketeer Welcome to The Village).
Wat is het belang van een goede bio?
Met je biografie schets je een beeld van wat je doet en wie je bent als artiest. Je beschrijft wat je wilt uitdragen en wat je doelen zijn. Een goede bio blijft hangen bij de lezers, bijvoorbeeld boekers en bezoekers. Het kan ervoor zorgen dat lezers je muziek eerder luisteren omdat ze geprikkeld worden. Als nog onbekende act is het belangrijk om de lezer snel te overtuigen. Je wilt de lezer overtuigen je muziek op te zetten of een ticket te kopen voor je show.
Waar denk je aan voor je begint met schrijven?
Bedenk goed wie je bio gaat lezen en waarom. Wie is je publiek en waarom lezen ze jouw verhaal? Zorg dat je bio voor hen interessant is. Welke belangrijke punten wil je over jezelf en je project vertellen? Zorg dat je voor jezelf een duidelijk beeld hebt van hoe jij je wilt presenteren naar de buitenwereld..Als live-act wil je bijvoorbeeld benadrukken waar je al hebt gespeeld of wat een optreden bijzonder maakt terwijl je als studioband wilt benadrukken met wie je in de studio bent geweest. Bedenk ook in welke fase je zit als act. Als je nog weinig muziek hebt uitgebracht wil je vooral dat lezers snel een goed idee krijgen van wat ze kunnen verwachten. Als je net een album uit hebt mag een bio wat langer van stof zijn, omdat je over het proces en het idee achter je werk wil vertellen.
Waar schrijf je over?
Noem een aantal dingen die je al hebt gedaan/bereikt, maar zorg dat dit niet te langdradig wordt. Het doel is om te laten zien dat je serieus bezig bent. Niemand verwacht dat beginnende acts al op Lowlands of in Paradiso hebben gestaan. Als er relevante statistieken te benoemen zijn (bijvoorbeeld het aantal streams of hits) mag dat benoemd worden, maar zorg dat je bio hier niet op bouwt. Het zegt namelijk weinig over de muziek en prikkelt de lezer niet.
Beschrijf het concept, de inspiratie en het doel achter de muziek en noem thema’s die hierin terugkomen. Het is handig om een aantal artiesten te benoemen die een inspiratiebron zijn voor jouw muziek. Dit zorgt voor een stukje herkenning. Een lezer die fan is van die genoemde band of artiest voelt zo meteen een connectie en heeft daardoor een goede reden om je muziek te beluisteren. Beschrijf vervolgens ook wat jouw act/muziek anders maakt van artiesten die vergelijkbaar zijn. Je wilt dus aan de ene kant wel die herkenning creëren, maar er moet ook wat nieuws te ontdekken zijn. Het benoemen van genres helpt ook, zelfs als je deze genres zelf bedenkt (zolang de naam maar duidelijk is).
Zorg dat wat je zegt ook echt relevant is. Houd hierbij je doelen en de lezer voor ogen. Probeer niet te veel onderwerpen te bespreken en focus op de belangrijkste. Zorg dat het in één of twee zinnen duidelijk is waar je act voor staat. Dit kan vervolgens door boekers/programmeurs worden overgenomen wanneer ze je promoten.
Hoe schrijf je een goede bio?
Houd het dicht bij jezelf. Houd het short en spicy, zeker als onbekende act. En blijf objectief. Meningen over je muziek laat je aan de luisteraars over.
Schrijftip: schrijf actief en vermijd hulpwerkwoorden als ‘kunnen, worden, proberen en zullen’. Dit bevordert de leesbaarheid van je tekst en zorgt ervoor dat ie lekker vlot loopt!
Wat moet je vermijden?
Veel acts zeggen dat ze een unieke sound hebben, maar in werkelijkheid is dat zelden echt het geval. Het is veel effectiever om je muziek kort te beschrijven zodat de lezer herkenningspunten heeft. Het is ook goed om je andere acts als inspiratiebronnen te noemen, maar zeg niet dat je klinkt als een bepaalde act. Door te zeggen dat iets een inspiratie is raken lezers nieuwsgierig en geïnteresseerd, terwijl zeggen dat je precies klinkt als een bepaalde act juist een bepaalde verwachting schept.. Als de lezer namelijk zin heeft in die sound kunnen ze beter die genoemde act luisteren.
Het is goed om te omschrijven hoe je klinkt en wat de luisteraar kan verwachten van je muziek, maar blijf hier niet te lang in hangen. De beste manier om te horen hoe die klinkt blijft namelijk gewoon door ernaar te luisteren. En jij gaat er met je bio voor zorgen dat je dit triggert bij de lezer! Probeer verder niet overdreven grappig, raar of uniek over te komen, het mag best down-to-earth. Vermijd wel dooddoeners als ‘feestband waarmee het dak eraf gaat’ of ‘ internationale sound.’ Vermijd tot slot het gebruik van superlatieven (overtreffende trap), zoals fantastisch, geweldig, verschrikkelijk, etc.
Tot slot
Vind je het lastig om je eigen muziek te omschrijven? Vraag dan hulp van buitenstaanders. Zij hebben vaak een neutralere blik en kunnen vaak beter duiden wat jouw muziek bijzonder of interessant maakt. Maak daarbij handig gebruik van het internet! Synoniemen.net bijvoorbeeld, maar ook websites van festivals/labels/artiesten zijn je vriend en zijn super handige hulpmiddelen om nieuwe input te geven aan de manier waarop jij schrijft of dingen verwoord.
De drie bio-experts, Ricardo, Jasper en Britt, hebben aangegeven open te staan om te helpen . Kom je er zelf niet uit? Schroom niet om hen als hulplijn in te schakelen! Hier vind je hun informatie: Jasper Willems (https://jayw1023.medium.com) Ricardo Jupijn (ricardo@thedailyindie.nl) en Britt Wissmann (britt[at]welcometothevillage[puntnl]).
Reacties
Laat als eerste een reactie achter!
Inloggen