Spotify

Popronde presents - New Music Monday 24052021

maandag 24 mei 2021

NEW WEEK NEW MUSIC

 

Na een weekend vol songfestival, waarin Jeangu Macrooy een fantastisch verhaal vertelde aan meer dan 100 miljoen kijkers in Europa, en de rockers uit Italië het songfestival wonnen, is het weer tijd voor de maandag. En dat betekent weer een gloednieuwe New Music Monday.

 

Wil jij op de hoogte blijven van alle nieuwe muziek van de Popronde selectie en oud-deelnemers? Volg onze New Music Monday Spotify playlist.

 

Graeme James - The Angel of St. George

We trappen deze week af met de nieuwste single van Graeme James; The Angel of St. George. De song, die afgelopen vrijdag uitkwam gaat over het leven van Graeme dat veranderde na een bezoek aan Venetië. Graeme legt uit: ‘’The Angel of St. George vertelt het verhaal van een levens veranderd weekend in Venetië, tijdens een vakantie in Italië. In eerste instantie waren we van plan om de stad helemaal over te slaan, maar uiteindelijk beleefden mijn vrouw en ik een serie aan prachtige, toevallige gebeurtenissen. Gebeurtenissen die voelden als een goddelijke, inspirerende herinnering om werkelijk te omarmen wie we zijn.’’

 

The Angel of St. George is de eerste single van de aankomende EP Field Notes on an Endless Day. De EP zal in het teken staan van de zomer en is tevens de laatste EP in het rijtje seizoensgebonden EP’s. Eerder schreef Graeme al over de herfst in de EP Old Storms in New Places, over zijn ervaringen met de Noord-Europese winterdagen in The Weight of Many Winters en afgelopen maand vierde hij het leven met zijn laatste EP A Sea of Infinite Possibilities. Kortom de in Nieuw-Zeeland geboren zanger heeft niet stilgezeten en zijn nieuwste single The Angel of St. George is een prachtige begin van een afsluiting van vier seizoenen aan muziek. 

 

 

Kretzsch - Album Moon Phases; A Lunar Day

Van een single release gaan we door met een album release. Kretzsch kwam afgelopen vrijdag met zijn debuutalbum Moon Phases; A Lunar Day. Een gloednieuwe plaat met 7 prachtige songs erop. Kretzsch (het project van Thomas Kretzschmar) is ooit begonnen als lofi hiphop artiest met een jazzy gitaar. Tegenwoordig combineert hij dat met een goede dosis electronica erdoorheen. 

 

Kretzsch is ambient, wat inhoudt dat het puur instrumentaal is. Op geen enkele track van zijn nieuwe album komen vocals voor. De muziek van zijn debuut album Moon Phases; A Lunar Day vertellen hun eigen verhaal, zonder dat er tekst voor nodig is. Bij het luisteren van het album krijg het gevoel alsof je je in de ruimte waant en de verschillende fases van de maan en de sterren mee krijgt. Een heerlijk ontspannend album voor de maandagmiddag.

 

 

LUCAS - EP Ambivalent

Deze week hebben we ook een EP release en wederom van een act uit de huidige selectie van Popronde. LUCAS kwam vorige week vrijdag met zijn tweede EP Ambivalent. 6 nummers, bijna 20 minuten aan nieuwe muziek. In tegenstelling tot zijn eerste EP, Esthetiek, is het Ambivalent ruiger, directer, soms wat verdrietig en hoopvol. Zoals hij het zelf zegt ‘Poppy in een nieuw jasje’. Ambivalent is de tweede EP in een drieluik. Het begint net als Esthetiek met een gedicht van Emma Blom. Haar gedicht sluit naadloos aan op de thematiek van de nieuwe EP; loslaten, verlies en liefde. 

 

Het gedicht luidt het eerste nummer Overtijdse Liefde in. Een nummer waarin met nostalgische gevoelens het afscheid van een liefdesfantasie klinkt. Het nummer wordt gevolgd door Poppenhoek, een protestsong tegen het binaire gendersysteem. Het derde nummer op de EP sluit aan op deze gedachte, De Nacht. In de Nacht heb je de mogelijkheid om grenzeloos, zonder maatschappelijke verwachtingen te genieten. Het vierde nummer op de EP is Geurig Gemis. Een nummer over het te lang vasthouden aan iemands geur, omdat je graag bij diegene wilt zijn. Het laatste nummer van de EP Vrolijk gaat over hoe mooi de liefde kan zijn en hoe je er met positieve herinneringen op terug kunt kijken. Het is een knipoog naar de Blues. 

 

 

Ziggy Splynt (2018) - Monsterbliss

We sluiten de New Music Monday af met de nieuwe single van Ziggy Splynt; Monsterbliss. Een gloednieuwe song van de alternative rockband, die bombastisch en ruw is en geobsedeerd door opwindende harmonische progressies. Monsterbliss is zoals de band het zelf zegt, hun meest intieme song tot nu toe. Een prachtige rockballad waarbij je gelijk door de gitaar het nummer in wordt getrokken. Na een rustig couplet waarbij de zuivere zang je meeneemt in het verhaal, bouwt de band op naar een climax in het refrein. Aan het eind van het nummer worden we getrakteerd op een heerlijke gitaarsolo. Kortom, een heerlijk nummer om je maandag mee te beginnen. Een rockballad zoals het hoort te zijn. 

 

 

Wil jij meepraten over de artikelen op Popronde Daily? Dat kan door je comment te delen onder de artikelen. We vinden het tof om van je te horen! 

 Reacties

Laat als eerste een reactie achter!

Inloggen