Nieuws

Terugblik - In gesprek met Jeangu Macrooy

dinsdag 08 september 2020

Sinds de eerste editie van de Popronde in 1994 hebben veel nu bekende artiesten hun eerste stappen naar het sterrendom gezet op het festival. Zo ook Jeangu Macrooy, die in 2016, aan het begin van zijn carriere meedeed met de Popronde "Je wordt er echt zoveel beter van. Als mens en als muzikant."

 

Tekst Arlette Hovinga

 

Jeangu Macrooy is voor de meeste muziekliefhebbers geen onbekende naam meer. In 2016 deed hij samen met acts als The Grand East, Pitou en Rilan & The Bombardiers aan Popronde mee en tourde vervolgens door heel Nederland. "Het hielp natuurlijk dat Perquisite mijn manager is en dat we een goede gameplan hadden", vertelt Macrooy. "Ik tekende in december 2015 bij hem, mijn EP kwam uit in april 2016 en na de Popronde werd ik ineens genomineerd voor de Edison voor Beste Nieuwkomer. Bands hebben Popronde wel echt nodig."

 

 

Macrooy is dankbaar voor zijn Popronde-avontuur. "Het was de drukste periode uit mijn leven, want ik deed ernaast nog voorprogramma’s voor andere artiesten en speelde andere shows. Het vergt veel van je, ik was echt bang dat mijn stem het niet zou overleven. Dat ging goed, gelukkig. Ik ben blij dat ik dit heb mogen doen, want je wordt er echt zoveel beter van. Als mens en als muzikant." 

 

De volgende Edison-nominatie volgde voor zijn debuutalbum High On You, na een clubtour in 2017 en een rol in The Passion in 2018. Macrooy hield er dus een flink veelzijdig CV op na. Volgens hem heeft Popronde hem daarbij geholpen. "Kijk, je speelt op zoveel gekke plekken. Je moet flexibel zijn, want er staat niet overal gewoon een podium met monitors en een goede PA. Je staat in kroegen of winkeltjes waar mensen misschien helemaal niet komen om naar jou te luisteren. Maar het helpt je om los te breken uit je regio en uit de patronen die je hebt als muzikant”, zegt Macrooy. “Als je zo'n borrelende kroeg naar je kunt laten luisteren, als je die energie langzaam kan zien veranderen, dan kweek je geduld en doorzettingsvermogen. Dat heb ik van Popronde geleerd. Die ontwikkeling moet je laten zien. Je moet jezelf ter discussie durven stellen. Dan ontstaan er verfrissende dingen."

 

Reacties

Laat als eerste een reactie achter!

Inloggen