Nieuws

Tips van de selectiecommissie - Theo Ploeg

woensdag 25 mei 2022

Zijn liefde voor underground muziek bracht hem bij popblad Opscene, daar schreef hij over bands die nog niet bekend waren en pas jaren later gefeatured werden in OOR. Een aantal jaar later maakte hij zelf de stap naar OOR, waar hij sprak met de grote namen in de muziek. In die tijd sprong hij nog wel eens op het vliegtuig naar New York voor een 10 minuten interview met een wereldberoemde artiest, maar zijn liefde voor underground bleef als een ondoofbaar vuurtje in hem branden en lonkte hem uiteindelijk terug in de wereld van het 'onbekende'. Hij schrijft momenteel voor onder andere Gonzo Circus, FRNKFRT en zijn eigen nieuwsbrief STASIS. We hebben het over Theo Ploeg. Sinds een aantal jaar is hij onderdeel van de selectiecommissie en buigt hij zich over de aanmeldingen in de genres electronica en synthpop. Tijd om hem beter te leren kennen en aan je voor te stellen!

 

 

Hi Theo, voor de mensen die jou nog niet kennen kun je iets vertellen over jezelf en wat je zoal doet in de muziek?

Ik ben Theo, muziekjournalist, gewerkt voor onder andere OOR, Opscene, Gonzo Circus en heb een eigen platform FRNKFRT samen met Peter Bruyn. Ik ben begonnen in de subcultuur, echt in de underground, schrijven over bands die nog niet bekend waren. Daarna heb ik gewerkt voor OOR tot 2012, toen had ik het eigenlijk even helemaal gehad met muziekjournalistiek. En dacht ik, ik stop helemaal met schrijven over muziek. Maar dat houd je dan twee jaar vol en dan blijkt dat je het toch wel heel leuk vindt. Nu ben ik eigenlijk weer terug bij vroeger en focus ik me weer op de underground.

Daarnaast ben ik Learning director bij International Music Industry Lab, onderdeel van InHolland Applied Science, dat zich buigt over maatschappelijke vraagstukken die de muziekindustrie voor de kiezen krijgt. Denk aan onderwerpen als sustainability en inclusiviteit. Toen we het lab oprichtten kregen we te horen ‘daar zit de muziekindustrie helemaal niet op te wachten, die willen alleen maar geld verdienen’, maar dat is helemaal niet waar. Veel organisaties staan juist te springen om know how over hoe ze grote vraagstukken kunnen aanpakken. En er is een shift merkbaar bij de muziekstudenten van nu. Die houden zich veel meer bezig met vraagstukken rondom inclusiviteit, diversiteit en duurzaamheid en die zijn bijvoorbeeld trots, en spreken zich uit over het feit dat er meer vrouwelijke producers komen.

 

Waar kijk je naar wanneer je selecteert voor Popronde?

Vanuit mijn achtergrond als socioloog kijk ik altijd naar sociale relevantie. In mijn werkmail krijg ik 100 tot 150 promo’s per week binnen, dat is een hele rij mails. Die kan ik niet allemaal luisteren en dus moet ik gaan selecteren. Dan kijk ik bijvoorbeeld naar: ziet de hoes er aantrekkelijk uit? Wat natuurlijk een beetje flauw is, maar ik moet toch op dat soort dingen selecteren. Als selectiecommissielid voor Popronde is het tof dat ik er wel echt voor moet gaan zitten om te luisteren en een oordeel te vestigen. Dan is het belangrijk voor me of er een interessant verhaal in zit. Sommige bands en agencies doen dat heel goed, die weten in de eerste zin al duidelijk te maken waarom de act relevant is. Bijvoorbeeld omdat ze heel actief zijn in LGBTQ+, sustainability, of schrijven over sociaal onrecht. Maar waar ik ook naar kijk: zijn ze gepassioneerd over wat ze doen?

 

Welke acts sprongen er voor jou uit op die manier?

Babs, zij vertelt een heel persoonlijk verhaal, laat mensen nadenken over seksualiteit en intersectionaliteit waardoor duidelijk wordt waarom het zo belangrijk voor haar is. Ze schrijft sterke teksten en de muziek is echt goed. Met een sterke bas erin, melodieus en vrolijk. Ze overschreeuwt zich niet zoals bijvoorbeeld een Goldband, die een soort retro 80’s muziek maakt en alle elementen op een extreme manier benadrukt. Babs blijft juist dicht bij zichzelf, de teksten zijn goed, het is niet activistisch, het zit goed in elkaar. Heel overtuigend!

 

Wat viel je op bij het selecteren dit jaar?

Dat de kwaliteit echt verbeterd is. Pre corona vond ik het makkelijker om een keuze te maken. Er waren er dan een stuk of 5 waarvan ik dacht ‘daar zit wat in’ en de rest was dan nog niet goed genoeg om te selecteren. Dat was nu anders. Er zaten echt hele goede dingen tussen. Misschien komt het doordat mensen meer tijd hebben gehad om aan de productie te zitten en dachten: ik kan toch niks anders doen dus ik focus me in die tijd maar meer op de muziek.

 

Naar welke act kijk jij het meest uit om live te zien?

COW shift Z. Bizar goed gewoon. Dat is echt van een geweldig hoog niveau. Het zit zo goed in elkaar, dat kan live heel gaaf zijn.

 

Welke 3 acts van dit jaar tip je aan de bezoeker?

A Minor Problem. Ik heb een stukje van een live optreden gezien, en dat is wat mij betreft een band die heel veel mogelijkheden heeft, ook omdat ze nu zijn overgestapt naar een ander genre en veel meer de indie rock kant op zijn gegaan. Het is vergelijkbaar met acts als The Homesick en Apneu, maar dan Britser. De liedjes zitten echt goed in elkaar en volgens mij gaat dit live gewoon heel goed worden. Ik heb ooit hun eerste demo gerecenseerd en ik kan zeggen dat ze een enorme ontwikkeling hebben doorgemaakt. Als je hun muziek nu hoort; gewoon hele goede Britpop. 

 

 

 

Ja, en Babs sowieso. Die liedjes zijn zo ontzettend pakkend, zitten zo goed in elkaar. Je hoort gewoon als je die liedjes hoort dat er iemand staat die zo ontzettend zeker is van wat ze doet.

 

 

 

COW shift Z, dat kan gewoon echt overweldigend zijn, omdat die sound al zo massief is en ook ontzettend gelaagd. En zij gebruikt zulke knappe overgangen. Ze gaat over op gabber beats, maar dan tragere hardcore achtige beats, en dat kan live heel intens zijn, dat is helemaal te gek om te zien.

 

 

 

In wat voor setting past dat volgens jou het beste?

Nou A Minor Problem kan je zo in een café zetten. COW shift Z zie ik daar dan weer niet zo snel staan. Dat zou beter in een theater achtige setting passen, in ieder geval iets anders dan een drukke kroeg met veel omgevingsprikkels, zodat je helemaal in die performance gezogen kan worden. 

Babs, zit ergens daar tussenin. Meer die clubachtige setting. Alhoewel je het wel in een kroeg kan zetten. Het zou ook wel heel goed werken in een barbershop ofzo. En COW shift Z in een hippe koffietent, waar alle hipsters dan weggeblazen worden!

 

 

Instagram

popronde Een nieuwe week, een nieuwe Live After Popronde 🙌 iedere woensdag delen we een greep uit de concertagenda’s van (oud) Popronde acts! 👉 Swipe om te zien wie je komende week allemaal door heel het land kan zien! Zo zie je deze week o.a.@moonloops_ @queenspleasure @moneyandtheman @mobedickband @jetvdsteen @lolacedes @droomdit @inge.lamboo @djoeke__ @pipblom @theindien @@combo_qazam @sowt.band @joeldomingos @jeroen_antoine @roodnoot @voltage_nl @changingtidesband @dawnbrothersmusic @jesperjespermusic @cloudsurfersmusic @tuskynl @boskatofficial @rondemusic @birdonthewiremusic @cocoboloband @hoofs_music Voor meer shows, check onze Live After Popronde pagina via de link in bio.
10 apr. 2024
popronde Een nieuwe week, een nieuwe Live After Popronde 🙌 iedere woensdag delen we een greep uit de concertagenda’s van (oud) Popronde acts! 👉 Swipe om te zien wie je komende week allemaal door heel het land kan zien! Zo zie je deze week o.a. @joeldomingos @droomdit @graeme_james @orphax @rondemusic @pipblom @djoeke__ @musicbyhistorian @moneyandtheman @tricklebolt @theindien @voltage_nl @froknroll @joe_madman @dawnbrothersmusic @stickfigsofficial @inge.lamboo @moonloops_ @tuskynl @boskatofficial @subterraneanstreetsociety @jetvdsteen @lolacedes @magictomenyuri @dekraaien @iris.penning @insta_stella_ @dorpsstraat3 @hiqpyband @benoit.blessed @roodnoot Voor meer shows, check onze Live After Popronde pagina via de link in bio.
3 apr. 2024
popronde Je hebt je ingeschreven voor Popronde 2024, en nu? Nu is het aan de selectiecommissie om een keuze te maken: wíe worden de nieuwe lichting? Waar letten de commissieleden op bij het maken van hun beslissing? En wie zitten er eigenlijk in de commissie? Swipe om daarachter te komen! Wil je álle commissieleden kunnen zien? Dat kan op onze website 👉 link in bio. #popronde #popronde2024
18 mrt. 2024
popronde Een nieuwe week, een nieuwe Live After Popronde 🙌 iedere woensdag delen we een greep uit de concertagenda’s van (oud) Popronde acts! 👉 Swipe om te zien wie je komende week allemaal door heel het land kan zien! Zo zie je deze week o.a. @max_hell, @wowibl, @benoit.blessed, @rondemusic, @meismuziek, @stevefrenchbay, @marathon.ams, @cavoloneroband, @primaatband, @bluedonnablue, @hoofs_music, @bowl.band, @thames.band, @themocksofficial, @ioana.iorgu, @bumble_b_boy, @abelnaturlich, @sowt.band, @amagukmusic, @thegrandeast, @martaarpini, @leelarosa_, @maryncharlie_, @inge.lamboo Voor meer shows, check onze Live After Popronde pagina via de link in onze bio.
13 mrt. 2024
popronde Je hebt je ingeschreven voor Popronde 2024, en nu? Nu is het aan de selectiecommissie om een keuze te maken: wíe worden de nieuwe lichting? Waar letten de commissieleden op bij het maken van hun beslissing? En wie zitten er eigenlijk in de commissie? Swipe om daarachter te komen! Wil je álle commissieleden kunnen zien? Dat kan op onze website 👉 link in bio #popronde #popronde2024
11 mrt. 2024
popronde Het is weer tijd voor Grasnapolsky dit weekend! De line-up is goed gekleurd met oud Popronde acts 🫶 Uit deze lijst nemen @keenanmundane @maluuumusic en @cashmyra jullie dit weekend mee in hun Grasnapolsky ervaring! Vrijdag 👉 Keenan Mundane (Popronde 2023) Zaterdag 👉 MALU (Popronde 2022) Zondag 👉 Cashmyra (Popronde 2021) Volg onze socials voor hun takeovers! 🙌
8 mrt. 2024
popronde Een nieuwe week, een nieuwe Live After Popronde 🙌 iedere woensdagavond delen we een greep uit de concertagenda’s van (oud) Popronde acts! 👉 Swipe om te zien wie je komende week allemaal door heel het land kan zien! Zo zie je deze week o.a. @cavoloneroband @themocksofficial @cloudcukkoo @bowl.band @fuzzy.teeth @muylike @keenanmundane @bumble_b_boy @froknroll @throwingbricksband @voltage_nl @bluedonnablue @thehomesick0519 @velocitymadegood_ @marathon.ams @moonloops_ @ioana.iorgu @abelnaturlich @wastedyouthclubb @droomdit @321astronaut @neomi.music @iknownoa @leahryemusic @maluuumusic @rommygabay @_subfiction @teddyshitmusic @drunkendolly @sowt.band @meismuziek @cashmyra @hiqpyband @indigopastelband @sarahjulia @kruidkoekband @toverberg_ Voor meer shows check onze Live After Popronde pagina via de link in onze bio.
6 mrt. 2024
popronde Vandaag is de laatste dag om je in te schrijven voor Popronde 2024! Je hebt nog tot 00:00 vanavond! 👈 Inschrijven doe je via de link in onze bio.
1 mrt. 2024
popronde Schrijf je in voor Popronde 2024, je hebt nog 2 dagen! De inschrijvingen zijn geopend t/m vrijdag 1 maart. De hele vrijdag telt dus mee! Schrijf je in via https://account.popronde.nl/inschrijven-acts
29 feb. 2024
popronde Een nieuwe week, een nieuwe Live After Popronde 🙌 iedere woensdagavond delen we een greep uit de concertagenda’s van (oud) Popronde acts! 👉 Swipe om te zien wie je komende week allemaal door heel het land kan zien! Zo zie je deze week o.a. @bongloardnl @headfirst_band @meismuziek @thehomesick0519 @mooonband @whoelsebutmicha @moonloops_ @maartje_cs @cavoloneroband @de_baron_music @the_fire_harvest @froknroll @wearethevices @abel__1313 @wastedyouthclubb @thames.band @magictomenyuri @wowibl @themocksofficial @droomdit @combo_qazam Voor meer shows check onze Live After Popronde pagina via de link in onze bio.
28 feb. 2024
popronde Je hebt nog 3 dagen om je in te schrijven voor Popronde 2024! 🙌 De inschrijvingen zijn geopend t/m vrijdag 1 maart. De hele vrijdag telt dus mee! Schrijf je in via de link in onze bio 👈
28 feb. 2024
popronde Pak je agenda er maar bij!✍️📅 Dit zijn de data van alle Poprondes van 2024! En weet je wat mooi is?... voor Popronde hoef je geen tickets te kopen. Geen gedoe met bots, wachtrijen, geld opzij zetten, en noem maar op, nee, Popronde is gratis! 🧡 Het enige wat je hoeft te doen, is zorgen dat jij die dag of avond geen andere plannen hebt, zodat jij heel veel toffe nieuwe muziek kan ontdekken. De programma's van de Poprondes worden tussen augustus en oktober bekendgemaakt. Tot dan!🤩 ✨Kans maken om als een van de 100 acts mee te touren dit najaar? Inschrijven kan nog t/m aanstaande vrijdag 1 maart #popronde #popronde2024
27 feb. 2024
popronde Twijfel je nog om je in te schrijven voor Popronde 2024? Wat houdt meedoen nou precies in? Om het makkelijk te maken hebben wij alle feiten voor je op een rijtje gezet! 👉 Zie jij deze cijfers wel zitten? Schrijf je in, je hebt nog één week! Je kan je nog inschrijven t/m 1 maart 2024. Ga naar www.popronde.nl via de link in onze bio. 🎶 @_subfiction - switch/glitch ✂️ animatie: @natasjabokkerink.nl
23 feb. 2024
popronde Een nieuwe week, een nieuwe Live After Popronde 🙌 iedere woensdagavond delen we een greep uit de concertagenda’s van (oud) Popronde acts! 👉 Swipe om te zien wie je komende week allemaal door heel het land kan zien! Zo zie je deze week o.a. @froknroll @keenanmundane @foriamking @mooonband @wowibl @seewolfmusic @cavoloneroband @wearethevices @fuzzy.teeth @magictomenyuri @meismuziek @ritesritesrites @pomopinternet @moodboredband @max_hell @loveth_besamoh @jaywaythealien @sheymarochdi @fusus.music @mayleafband @ivyvoxmusic @therobinborneman @shaemlessofficial Voor meer shows check onze Live After Popronde pagina via de link in onze bio.
21 feb. 2024
popronde De selectiecommissie mag bijna aan de slag! Is jouw inschrijving er klaar voor om beoordeeld te worden?🧐 Je hebt nog twee weken om de puntjes op de 'i' te zetten. Met behulp van deze tips geven we je inzicht in hoe de selectiecommissieleden te werk gaan bij het selecteren, ieder op hun eigen manier en vanuit hun expertise. ✨ Inschrijven kan t/m 1 maart ✨ Info & inschrijven: link in de bio
19 feb. 2024
popronde Meer tips! Eerder deze week deelden we een aantal tips van leden van de selectiecommissie, om jullie een beter beeld te geven van hun kijk op het selecteren. Waar letten ze op? Hoe gaan ze te werk? Hoe bepalen zij of een act er klaar voor is om Popronde te doen? Vanuit hun expertise, ervaring en ieder hun eigen bril op gaan zij door de aanmeldingen heen op zoek naar de parels 🧐 Dus, ben jij nog bezig met je aanmelding? Maak je inschrijving compleet met deze tips en zet nog even de laatste puntjes op de ‘i’. ✨ Inschrijven kan nog t/m 1 maart Meer info en de inschrijflink 👉 link in bio
16 feb. 2024
popronde Enquete - Hoe denk jij over donaties? Je hebt ze vast zien hangen tijdens Popronde'23, de posters met QR-codes, 'Support Popronde Artists'. Vorig jaar voerden we een pilot uit om doormiddel van een bijdrage van het publiek de deelnemende acts tegemoet te komen in hun kosten. Maar, dat was geen groot succes. Daarom doet Maarten, student aan de Hanzehogeschool in Groningen nu onderzoek naar donaties, en hij is erg benieuwd naar de ervaringen en gedachten van de Popronde-bezoeker. Je kunt hem erg helpen door een korte enquete in te vullen die je vindt in onze bio. Invullen duurt 5 minuten en is anoniem. Onder alle respondenten verloten we 2x2 tickets voor het Eindfeest, op 30 november in Melkweg Amsterdam.
15 feb. 2024
popronde Een nieuwe week, een nieuwe Live After Popronde 🙌 iedere woensdagavond delen we een greep uit de concertagenda’s van (oud) Popronde acts! 👉 Swipe om te zien wie je komende week allemaal door heel het land kan zien! Zo zie je deze week o.a. @fuzzy.teeth @bowl.band @droomdit @the_apologist_ @starfish_band @moneyandtheman @nohmi_official @shaemlessofficial @thehubschrauber @charldelemarre @mooonband @thames.band @traumahelikopter @jaywaythealien @laura_palmer_band @tiigre_band @magictomenyuri @froknroll Voor meer shows check onze Live After Popronde pagina via de link in onze bio.
14 feb. 2024
popronde Een beetje extra liefde nodig deze Valentijnsdag? ❤️ We hebben onze Lovelist op Spotify weer aangevuld met de liefste liefdesliedjes uit de Popronde geschiedenis! Met welke artiest zou jij wel op date willen? Maar Valentijnsdag is niet alleen een dag om lief te hebben, ook een dag om lief te zijn. De mensen in Gaza verdienen onze liefde, steun daarom Oxfam Novib, Save the Children of een van de andere goede doelen die zich inzetten voor humanitaire hulp. Laat liefde winnen, elke dag van het jaar.
14 feb. 2024
popronde Waar letten de leden van de selectiecommissie op? Hoe gaan ze te werk? Hoe bepalen zij of een act er klaar voor is om Popronde te doen? We vroegen het aan de leden van de commissie zelf! Een ding is zeker: ze gaan allemaal op hun eigen manier te werk. Vanuit hun expertise, ervaring en ieder hun eigen bril op gaan zij door de aanmeldingen heen op zoek naar de parels 🧐 Dus, ben jij nog bezig met je aanmelding? Maak je inschrijving compleet met deze tips en zet nog even de laatste puntjes op de 'i'. Wacht niet te lang want de deadline nadert... je hebt nog t/m 1 maart om je in te schrijven. Meer info en de inschrijflink 👉 link in bio
13 feb. 2024
popronde Schrijf je in voor Popronde 2024 👉 Dit najaar touren 100 geselecteerde acts in 12 weken langs 42 steden in heel Nederland. En wij zoeken nieuw talent! 👉 Inschrijven kan t/m 1 maart 2024. Ga naar www.popronde.nl via de link in onze bio.
9 feb. 2024
popronde Live After Popronde is terug! 🙌 iedere woensdagavond delen we een greep uit de concertagenda’s van (oud) Popronde acts! 👉 Swipe om te zien wie je komende week allemaal door heel het land kan zien! Zo zie je deze week o.a. @ikbenforte @aestridband @ohwhale.official @staatseinde @dorpsstraat3 @bowl.band @themdirtydimes @fuzzy.teeth @pocketknifearmy @supersonic_blues070 @seewolfmusic @voltage_nl @mayashanti_ @whoelsebutmicha Voor meer shows check onze Live After Popronde pagina via de link in onze bio.
7 feb. 2024
popronde 👀❗️Vacature alert❗️👀 Popronde is op zoek naar een Social media coördinator ☆ 0,8 fte Kent Meta Business geen geheimen voor jou, zijn TikTok en Instagram een vanzelfsprekend onderdeel van je leven en is jouw agenda ingedeeld als contentkalender? Dan zoekt Popronde jou! Wil jij als Social Media Coördinator aan de slag voor het grootste en leukste rondreizende muziekfestival van Nederland?! Dit is je kans! Check de vacature op popronde.nl/vacatures (link in de bio) en reageer voor 28 februari. ✨️✨️✨️
5 feb. 2024
popronde Tour jij dit najaar mee met Popronde 2024? Met jouw muziek het hele land door reizen, veel leren, je netwerk uitbreiden en vooral heel veel shows spelen? Schrijf je in voor Popronde 2024! Je hebt nog één maand! 👏👏👏 Inschrijven doe je op www.popronde.nl of via de link in de bio. Inschrijven kan t/m 1 maart 2024.
31 jan. 2024
popronde Vraagje?!☝️ Vraag maar raak! Deze week kun je al je vragen op ons afvuren in de stories en meelezen met de antwoorden. Wil je meer weten over bijvoorbeeld inschrijven? meetouren met Popronde? Popronde steden? Locaties? Promotie? Stel je vragen van woensdag t/m zondag in onze stories. Je mag ons natuurlijk ook een DM sturen of mailen via online@popronde.nl / info@popronde.nl ✨️De inschrijvingen voor Popronde 2024 zijn nog open t/m 1 maart. (Link in de bio) #popronde
23 jan. 2024

Reacties

Laat als eerste een reactie achter!

Inloggen