Zo maken we Popronde mooier
dinsdag 04 april 2023Je kent Popronde waarschijnlijk als reizend festival. Elk najaar strijkt de Popronde neer in 42 steden en kunnen bezoekers genieten van gratis toegankelijke shows van opkomend talent in toffe locaties in de binnenstad. Naast het bieden van speelplekken voor de jaarlijks 100 meereizende Popronde acts, houdt Popronde zich ook bezig met allerlei maatschappelijke projecten. Denk aan projecten met thema’s duurzaamheid, toegankelijkheid, inclusiviteit, sociale veiligheid en talentontwikkeling. We vinden het belangrijk om maatschappelijk betrokken te zijn en iets bij te dragen en terug te geven aan de wereld. Omdat Popronde voornamelijk bekendstaat als muziekfestival, en we daar ook het meeste over delen, is het je misschien ontgaan dat we ons met deze thema’s bezig houden. We vertellen je in deze blog daarom meer over onze maatschappelijke projecten!
Duurzaamheid
Een festival organiseren is per definitie niet duurzaam: het gebruik van materialen, water, eten voor de crew en heel veel reisbewegingen zorgen allemaal voor behoorlijk wat CO2-uitstoot. Om de aarde zo min mogelijk te belasten, werken we daarom hard aan het verduurzamen van het festival. Dat doen we onder andere door aanpassingen te maken, gewoontes te veranderen en onze uitstoot te compenseren. Ook gebruiken we onze online kanalen om aandacht te vragen voor duurzaamheid en inspireren we acts en publiek om groener te werken en leven. Zo adviseert Music Declares Emergency de Popronde acts over duurzamer touren, vragen we gezamenlijk aandacht voor klimaatverandering en hebben we ons aangesloten bij European Forest Festival om in de toekomst onze CO2 uitstoot te compenseren door bomen te planten.
Toegankelijkheid
Popronde wil toegankelijk zijn voor iedereen, welke uitdaging iemand ook heeft. Wat voor sommigen vanzelfsprekend is; het lezen van het programmaboekje, je Popronde route uitstippelen, Popronde op alle locaties bezoeken, naar de muziek luisteren en naar de shows kijken, is dat voor sommigen niet. Toegankelijkheid wordt vanaf 2023 een groot thema. Inspirerende gesprekken met Possibilize en HandicapNL hebben ons laten inzien dat en hoe we nog stappen kunnen zetten om het festival toegankelijker te maken, bijvoorbeeld door beter te communiceren welke locaties rolstoelvriendelijk zijn en welke (nog) niet, maar ook om onze website en programmaboekjes zo aan te passen dat ze beter leesbaar zijn. Daarnaast zetten we de samenwerking met Superkracht voort, waardoor mensen met een fysieke of mentale beperking de kans krijgen mee te werken aan Popronde. Er liggen heel veel mooie plannen op tafel waar we dit jaar mee aan de slag gaan!
Inclusiviteit
Vanuit stichting New Faces nodigt Popronde elk jaar nieuwkomers uit om mee te helpen bij de Popronde in hun stad. Ze worden gekoppeld aan een van de vrijwilligers en zijn dan samen verantwoordelijk voor het reilen en zeilen op een aantal Popronde locaties. Op die manier kunnen de nieuwkomers oefenen met de Nederlandse taal, ontdekken ze hoe het is om bij een festival te werken, leren ze de stad beter kennen en ontmoeten ze andere muziekliefhebbers.
Sociale Veiligheid
Popronde vindt plaats op locaties als kroegen, cafés en concertzalen. Om ervoor te zorgen dat alle deelnemende locaties een veilige omgeving bieden aan publiek, acts en crew, werken we samen met Expertisecentrum voor Seksualiteit Rutgers en hun initiatief Ben Je Oké? We brengen de Ben Je Oké? campagne onder de aandacht in de Popronde periode en informeren onze crew over hoe te handelen bij onprettige en onveilige situaties. Ook inventariseren we bij de betrokken locaties hoe zij de sociale veiligheid van hun gasten en bezoekers waarborgen en bieden hulp aan (waar nodig) om ze hierin te ondersteunen.
Talentontwikkeling
Popronde Academy is het talentontwikkelingsprogramma dat de geselecteerde Popronde acts wegwijs maakt in de muziekindustrie. We bereiden hen voor op de tour en begeleiden bij de ontwikkeling van hun muzikale carrière. Dit doen we door het maken van educatieve video’s die we opnemen in samenwerking met muziekindustrie professionals uit ons netwerk en door workshops te organiseren. Zo hebben we inmiddels video’s opgenomen met onder andere artiestenmanager Froukje Bouma, boeker Gideon Karting en livecoaches Melanie Esther en Vincent de Raad.
Naast de Academy werkt Popronde elk jaar samen met verschillende hogescholen en MBO-opleidingen. We bieden studenten de kans om een schoolproject in het werkveld uit te voeren en hun kennis en netwerk uit te breiden. Op die manier krijgen zij bijvoorbeeld inzichten over welke kant ze op willen in hun studie en als Popronde leren we weer van de frisse blik van de studenten.
De komende jaren blijven we leren en ons als organisatie ontwikkelen binnen deze thema’s en daarbuiten. Heb je ideeën over toffe projecten of samenwerkingen? Je mag ons altijd mailen op joao@popronde.nl en fieke@popronde.nl
Reacties
Laat als eerste een reactie achter!
Inloggen