Nieuws

ALLSTARS #1 X Raiders

vrijdag 06 november 2020

X Raiders

We spoelen even terug naar 2015, het jaar dat (toen nog) Rectum Raiders deelnamen aan Popronde. Deze heavy metal- glam-rock ‘n roll band brak toen overal de tent af. Ze staan bekend om hun extravagante shows waarbij de mensen en komkommers door de lucht vliegen en de band gekleed gaat in panterleggings, tepeltruitjes en croptops. Sinds hun deelname in 2015 is er een hoop gebeurd. Om maar wat te noemen; ze veranderden in 2018 hun bandnaam van Rectum Raiders naar X Raiders, er verschenen meerdere albums waaronder het meest recente Weltschmerz ‘89 en in 2018 verscheen de docu ‘Goin' rectal’. En toen was daar ineens hun video Meat Market die ‘best music video 2020’ won bij The Hague Film Festival. Kortom er is veel gebeurd in de afgelopen jaren en wij zijn razend benieuwd hoe het nu met ze gaat. Bassist Jaco en gitarist Guus praten me bij. 

 

 

De videoclip bij jullie nummer Meat Market is in de prijzen gevallen op The Hague Film Festival, hoe is dat tot stand gekomen? 

 

Jaco: We wilden eigenlijk voor een ander nummer een videoclip opnemen en kwamen uiteindelijk via een andere regisseur bij Mikki Sindhunata terecht. Zij kwam met het idee om een clip bij Meat Market te maken. 

 

Guus: De lyrics zijn gebaseerd op een feestje in de gayclub 'Club Church': het meest lugubere feestje waar ik ooit van gehoord heb. 

 

Jaco: Je moet daar naakt naar binnen met een kap op je kop en de kleur van die kap geeft aan of je wel of niet met condoom genomen mag worden, nou ja, you get the picture. Best luguber en schunnig. 

 

Guus: En toen stonden we daar op een hele professionele set en moest ik terugdenken aan het moment dat ik met Daniel in een melige bui de tekst aan het schrijven was. Grappig hoe dat zich heeft ontwikkeld.

 

 

Tijdens jullie deelname aan Popronde hebben jullie de nodige indruk gemaakt, wat is jullie bijgebleven van die tijd? 

 

Guus: ik kan me Oss nog herinneren. Die kroeg en dat podium waren zo klein. Het drumstel en twee versterkers stonden op het podium en de rest stond ervoor. Het publiek stond uiteindelijk op de bar en het was een onwijs vette show! Dat zijn top ervaringen. 

 

Jaco: Soms denk je ‘waar zijn we nu weer beland’, 20 man in de zaal. En uiteindelijk eindigt de show met 20 man op het podium, inclusief de techniek. Hilarisch en facking vet. Dat je op totaal random plekken speelt en uiteindelijk zo’n bizarre en vette avond hebt. 

 

RectumRaidersPopronde2015.jpg 

Jullie speelden ook op het eindfeest datzelfde jaar.

 

Jaco: dat was wel een memorabele show ja. Wij stonden toen samen met St. Tropez in de grote zaal van Q factory geprogrammeerd. Met twee podia die tegenover elkaar stonden. Het was denk ik een fout dat wij als eerste speelden. Wij maakten er een grote teringzooi van, moshpits, wall of death. En toen moesten zij na ons spelen... 

 

Guus: Toen wij klaar waren joelde het hele publiek nog ‘we want more’, terwijl St. Tropez al op het podium klaar stond en tegen een zaal vol ruggen aankeek. 

 

Jaco: het was chaos, maar wel heel vet. 

 

 

"Minder poespas en meer in your face"

 

Hoe kijken jullie terug op de periode van 2015 tot nu? Wat is er veranderd sinds die tijd? 

 

Jaco: De switch van Rectum Raiders naar X Raiders is de grootste verandering geweest denk ik. We hebben onszelf beter leren kennen, minder poespas en meer in your face! Nog steeds weird en gek, maar genuanceerder. Kwa stijl is er niet veel veranderd. We vinden het vooral vet om al onze invloeden bij elkaar te harken en te verwerken in onze eigen muziek. 

 

Guus: we hebben heel veel geleerd de afgelopen jaren en we hebben gewoon heel veel toffe shit meegemaakt. 

 

Jaco: twee albums met twee hele vette producers, hele vette video’s. We hebben zoveel vette ervaringen verzameld. 

 

Wat heeft de naamsverandering jullie gebracht? 

 

Jaco: Het is beter als mensen niet meteen een vooroordeel hebben van wat voor band je bent. Soms hadden we het gevoel dat we het moesten waarmaken ‘living up to the name’. We wilden gewoon hele vette muziek maken en niet dat de naam leidend was in waar we bekend om stonden. 

 

Door de huidige maatregelen zijn jullie van ieder weekend spelen, naar helemaal niet spelen gegaan, dat lijkt me best even wennen. Hoe is dat voor jullie? 

 

Guus: We hadden net een nieuw album uitgebracht, maar na drie weekenden werd de tour gecanceld, wat natuurlijk ontzettend balen is. We halen onze energie vooral uit live shows spelen, dus het is echt kut dat we dat nu niet kunnen doen. Maar het geeft wel tijd om te focussen op het schrijven van nieuw materiaal en we hebben nu de tijd en ruimte om te experimenteren. 

 

Jaco: Wat ik raar vind is het contact met je fans dat ineens wegvalt. Je wilt toch met ze in contact blijven op een bepaalde manier. 

 

Guus: Om dat contact met de fans te behouden hebben we een livestream van onze docu gedaan met een Q&A erbij, of we gingen gewoon bier drinken via Zoom. Maarja, dat doe je geen acht maanden. 

 

Jaco: ik vind dat we onze draai wel beter gevonden hebben. Eerst waren we op andere dingen aan het focussen. Nu zijn we gewoon bezig met een nieuwe EP met drie fucking vette nummers, in samenwerking met een toffe producer. 

 

Liggen die panterleggings nu stof te vangen in de kast? 

 

Jaco: ik had laatst geen broeken meer voor yogales, dus ik overwoog om toen mijn panterlegging weer een keer aan te trekken. Toch maar niet gedaan uiteindelijk. Ik heb nog wel crop tops aan tijdens shows, omdat ik het tof vind om te spelen met seksualiteit.

 

 

"Kan het niet een keertje gewoon KUT zijn?!"

 

 

Ik ben ook wel benieuwd naar de andere kant: hoe zorg je ervoor dat je ieder weekend, iedere show weer ‘aanstaat’? Kwestie van bier erin en gaan? 

 

Guus: dat komt denk ik door de groepsdynamiek. Ik zeg weleens voor onze optredens als we aan het eten zijn, goh jongens, het is gewoon ALWEER gezellig, kan het niet een keertje gewoon KUT zijn?! 

 

Jaco: Hoe krijgen we het voor elkaar he?! haha. Maar, je zult er versteld van staan hoe weinig bier we drinken voor shows. Die tijden hebben we zeker wel gehad hoor. Het is gewoon een soort high waar we in komen. Je laadt jezelf op, je geeft je over aan jezelf en je publiek om echt alles te laten gaan. En als je eenmaal in die high komt en samen met je publiek die high bereikt, ongeacht hoeveel er staan, dan gaat het vanzelf. 

 

 

En als deze periode voorbij is en ‘we mogen weer’, hoe zien jullie dat dan voor je? 

 

Jaco: Ik zie voor me hoe we een of ander vuig schuurfeest houden in de middle of nowhere bij een van onze fans. Ons eigen smerige festival waar veelste veel bier is en iedereen gewoon helemaal naar de gedver gaat. 

 

Guus: Een jaar lang opgekropte energie die dan ejaculeert ja. 

 

Jaco: Inclusief live video waarop iedereen over elkaar heen aan het surfen is, ja dat lijkt me wel tof. 

 

Willen jullie nog iets kwijt over de toekomst? Wat kunnen we verwachten van X Raiders? 

 

Jaco: Er komt een nieuwe EP aan met drie hele vette nummers. Working title is ‘Turbo EP’, wordt gewoon vet. 

 

Guus: Als we weer mogen straks, gaan we er met gestrekt been in!

 

 

Check out de Meat Market video

 

 

 

Reacties

Laat als eerste een reactie achter!

Inloggen