Nieuws

Laat je stem horen!

vrijdag 12 maart 2021

Foto: Klaplong @ Popronde, door Jessie Kamp

Tweede-Kamer-verkiezings-keuzestress

 

De Tweede Kamerverkiezingen komen eraan en dat levert voor sommigen de nodige keuzestress op. De keuze is ook dit jaar weer reuze en dat maakt het niet per se makkelijker. De politieke statements, kieswijzers en campagne-leuses vliegen ons om de oren, waardoor we soms door de bomen het bos niet meer zien. Omdat wij iedereen willen aanmoedigen om hun stem te laten horen 17 maart, hebben wij voor jullie lees en luistervoer verzameld om woensdag een weloverwogen keuze te kunnen maken.

 

Vrijschrift

Vrijschrift heeft de berg aan informatie overzichtelijk gemaakt. In het artikel vind je een overzicht van allerlei stemwijzers en interessante artikelen die het voor jou gemakkelijker maken om je in te lezen zodat jij de 17e een weloverwogen keuze kunt maken.

Lees!

 

Polititia

Polititia is een wekelijkse podcast waarin Titia Hoogendoorn, die weinig van politiek weet, samen met Daniel van de Poppe, die iets meer van politiek weet, praten over verschillende onderwerpen als populisme, LHBTI+ rechten, vrouwen in de politiek en onderwijs. Kortom je wordt helemaal bijgepraat over alles wat je moet weten over de Tweede Kamerverkiezingen. 

Luister!

 

Zet je stem niet op mute

Zet je stem niet op mute en laat van je horen 17 maart. Kun jij nog wel wat hulp gebruiken bij je keuze? Npo en 3FM zetten met hun campagne verschillende artikelen, video’s, interviews en podcasts op een rijtje om jou te helpen met je keuze volgende week.

Lees en luister!

 

Kies wat

Ja wat te kiezen dan? Tim Hofman, Johan Fretz en Eveline van Rijswijk helpen je een handje op weg en bekijken wat verschillende partijen in hun programma hebben staan over onderwerpen als wonen, klimaat, onderwijs en discriminatie.

Luister!

 

Stem op een vrouw

We horen steeds meer geluiden om ons heen die stimuleren meer vrouwen te betrekken binnen de partijen en de Kamers en er wordt opgeroepen om op de kandidatenlijst het vakje bij een vrouwelijk partijlid aan te kruisen. Op de website van stem op een vrouw lees je meer over deze campagne.

Lees!

 

Mental Health

Mental health, het was het afgelopen jaar door corona vaak onderwerp van gesprek in media en politiek. In de mentale kieswijzer wordt er dieper ingegaan op onderwerpen als suïcide en de wachtlijstproblematiek bij de GGZ. Welke partijen maken zich sterk voor onze mentale gezondheid en de gezondheidszorg? Op deze Instagram account wordt een overzicht geschetst over hoe partijen zich inzetten met betrekking tot dit onderwerp.

Lees!

 

Partij 30-

Wat als jongeren hun ideale politieke partij zouden samenstellen? Hoe zou die er dan uit moeten zien? In deze podcast wordt een fictieve politieke partij opgericht om het geluid van jongeren tussen de 18 en 30 meer naar voren te laten komen. Wat vindt deze groep belangrijk? Olivier Bakker gaat hier in deze podcast over in gesprek met experts. 

Luister!

 

DAMN, HONEY de podcast

DAMN, HONEY is de tweewekelijkse podcast over onderwerpen waar je als vrouw mee moet dealen in het leven; cat calling, vrouwen in de politiek, porno, abortus. Ze besteden ook aandacht aan de komende Tweede Kamerverkiezingen en praten met vershillende lijsttrekkers over Feminisme. Niet alleen vrouwen hoeven zich aangesproken te voelen, de podcast is voor iedereen relevant en interessant!

Lees en luister!

 

Duurzame kieswijzer

Vind jij het belangrijk om met jouw stem rekening te houden met een duurzame toekomst? ASN Bank en Voor de Wereld van Morgen streven naar een eerlijke en duurzame samenleving. Op deze website vind je een duurzame kieswijzer die inzicht geeft in hoe de politieke partijen denken over duurzaamheid. 

Lees!

 

 

De Correspondent

Twijfel jij of je wel naar de stembus gaat volgende week? Of vraag je je af wat jouw stem nou eigenlijk voor meerwaarde heeft? De correspondent laat zien waar je het eigenlijk voor doet. Op deze website en in de podcast leggen ze het politieke systeem uit en de machtsverhoudingen daarachter.

Lees en luister!

 

Stemgendergelijkheid

Wil jij met jouw stem rekening houden met gendergelijkheid en ben je benieuwd in hoeverre partijen zich hiermee bezig houden? Women inc. maakt zich sterk voor het verkleinen van de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen en maakt het via de stemwijzer inzichtelijk hoe de partijen zich hiervoor inzetten.

Lees!

 

Feministische waarden

Een wereld waarin mens en natuur centraal staan, zonder uitbuiting van wie of wat dan ook, daar streeft ActionAid naar. Zij zetten in op systeemverandering, stellen feministische waarden voorop. ActionAid heeft een analyse gemaakt die antwoord geeft op de vraag welke partijen een gezond klimaat, gendergelijkheid en eerlijke machtsstructuren voorop zetten.

Lees!

 

 

Dit was natuurlijk maar een greep uit al het aanbod met betrekking tot het stemmen. Hopelijk heb je zo weer wat bruikbare informatie die jou gaat helpen om je stem uit te brengen op 17 maart. Zijn wij volgens jou nou echt iets vergeten toe te voegen aan dit rijtje? Laat het ons weten via de comments! 

Reacties

Laat als eerste een reactie achter!

Inloggen