Spotify

Popronde Presents - New Music Monday 07122020

maandag 07 december 2020

Wie Popronde zegt, zegt nieuwe muziek! Iedere maandag schotelen we je een bak verse tracks uit de selectie van 2020 voor, en updaten we je over nieuwe tracks van oud-deelnemers. Volg ook de 'Popronde Presents - New Music Monday' - playlist op Spotify!

 

New Music Monday was nog nooit zo gevuld als vandaag. We hebben een super mooie lijst aan nieuwe muziek voor jullie in petto! Ontdek snel welke bands nieuwe muziek de wereld in geslingerd hebben...

 

 

Willie Darktrousers - Ketelbinkie

Misschien ken je deze klassieker wel over een Rotterdamse straatjongen ‘Ketelbinkie’. Een smartlap uit 1942 over een jongen die voor het eerst op een schip meevaart en op zee overlijdt. Willie Darktrousers nam zijn versie van het liedje op nadat hij zijn oma vroeg om haar favoriete liedjes voor hem op te schrijven. Zijn oma zong vroeger graag liedjes en had schriftjes vol met teksten van oude Nederlandse volksliedjes. In de afgelopen maanden heeft Willie zich eraan toegewijd om deze liedjes speciaal voor haar op te nemen en op een cd’tje te zetten. Maar gelukkig kunnen wij ook meegenieten van dit super mooie gebaar want, zo kondigt hij aan, de gehele cd zal rond Kerstmis ook op Spotify te vinden zijn! 

 

 

 

Amy Miyú en Vonneke Bonneke - Bakabana 

Stilzitten is geen optie bij deze zomerse hit van Amy Miyu en Vonneke Bonneke. Zoals ze zelf al zingen brengen ze twerking back! De track is een ode aan zelfverzekerde vrouwen, die heel goed weten dat er naar ze gekeken wordt en de touwtjes in eigen handen nemen. Ze zingen over Baka bana en Johnny cake en refereren daarmee naar Miyu’s en Bonnekes Curaçaose en Surinaamse roots. Een lekker, sassy, dansbaar nummertje.

 

 

 

MARTH - Qatana 

Ze gaan in hun muziek altijd op zoek naar het WTF-moment, door onverwachte hooks en genres te mixen. En dat is terug te horen in deze nieuwe release. De track begon met een sample van Nate Smith (drummer van o.a. Jose James, Vulfpeck) en na het nodige gesleutel en het toevoegen van andere trippy sounds vloeide Qatana eruit voort. Het resultaat is een vette experimentele drum & bass track die (spoiler alert) na 2,5 minuut aan een laid-back ritme nog even optrekt naar de vierde versnelling.

 

 

 

 

The Heck - Hate it Here 

De mannen van The Heck mixen Garage rock met punk en 60’s invloeden. Hate it Here is alweer de derde knaller van hun binnenkort te verschijnen 2e album en is een kort maar krachtig nummer MET geinige videoclip. We zien de bandleden via een online meeting in beeld terwijl de tekst: “I hate it here” en “go fuck yourself” ons om de oren vliegt. Leuzen waar menig mens zich in 2020 wel mee kan identificeren. Zit jij dankzij Corona ook al maanden thuis te werken dan zou dit nummer zomaar je nieuwe lijflied kunnen worden die zich perfect leent om je frustraties mee te ventileren. 

 

 

 

Jessy Yasmeen - Isolation Tapes

Corona, voor sommigen een bodemloze put, voor Jessy Yasmeen een vruchtbare bron van inspiratie bewijst ze met haar Isolation Tapes EP. Geschreven en opgenomen in haar woonkamer, sluit ze als het ware met haar EP, die al meer dan 36.000 keer gestreamd is, de afgelopen periode af. Ze blikt terug op gebeurtenissen uit die periode en beschouwt het uitbrengen van haar EP als het ten einde komen van een seizoen: de zomer die ten einde komt, waarna we weer terugkeren naar de ‘realiteit’. Na Isolation Tapes volgde al snel nog een EP ‘Dreams’. We kunnen daaruit wel concluderen dat 2020 een super productief jaar was voor deze Rotterdamse songwriter. Ben je na het luisteren van haar EP’s hooked? Dan hebben we goed nieuws voor je want in 2021 staat er ook nog een album release op de planning!

 

 

 

Nobuka - Hirst 

Michel van Collenburg aka Nobuka is misschien wel de meest productieve artiest in de selectie van 2020. Een EP in februari, nog eentje begin april, een collab album met Stefan Kollee en, traditioneel bijna, een kerstsingle die net uit is. Hirst is een dubbelsingle met Camus en is onderdeel van het tweede compilatiealbum van The Isolation Collective, een internationale groep ambient, drone, en lo-fi producers. Camus ontstond kort na het overlijden van van Collenburg’s moeder, en er stond al een eerdere versie van het nummer op EP ‘You Looked Like an Angel She Said’. Hirst was al tijden onderdeel van Nobuka’s liveset, maar kreeg volgens de producer live nooit de feel die de track in opnames kon creëren. Nu zijn ze uit, als dubbelsingle, met prachtig minimal artwork, een juweeltje!

 

 

Juan Juan -  New Mexico

Niet alleen een nieuwe track, Juan Juan brengt meteen een heel album uit! 41 minuten schoon aan de haak, uitgebracht op de dag voor het grote Popronde Eindfeest in de Melkweg. Het debuut, het eerste werk waarvan Juan Juan (Gertjan van de Geer) zelf vond dat het goed was om uit te brengen. Voor deze plaat vond van de Geer inspiratie in Midden Amerika, en eenmaal thuis leerde hij zijn vriendin drummen om New Mexico samen op een 4 sporen recorder op te nemen. Extra mooi aan deze plaat is de bijbehorende animatie, gemaakt door awardwinnende animator Anna Eijsbouts. Check ‘m vooral op YouTube dus!

 

 

 

La Loye - I’m Still Asleep (Popronde 2019)

La Loye was een van de meest interessante acts uit de vorige editie van de Popronde, volgens onder andere 3voor12 en Noorderslag, waar het project van Anne-Lieke Heusinkveld hoge ogen gooide. Na lange tijd van stilte is daar eindelijk een nieuwe single. I’m Still Asleep brengt Heusinkveld terug naar haar tienerjaren, waarin ze volgens eigen zeggen altijd op zoek was naar een buzz, uitgaand en zwervend door de stad met vrienden, plezier makend maar altijd met een bepaalde onderliggende melancholie. I’m Still Asleep is er om je eraan te herinneren dat je niet alleen bestaat, maar ook bent. Voor liefhebbers van The National, Big Thief en Elliott Smith. 

 

 

 

A Minor Problem - Talk About it 

A Minor Problem maakt een vrolijke cross-over van pop-punk post-punk, indie met een flinke dosis folk. Dit hyper-energieke vijftal bracht in 2019 hun debuutalbum ‘A Minor Problem’ uit en sindsdien hebben ze veel shows gespeeld, veel nieuwe vrienden gemaakt en vooral heel veel lol gehad, vertellen ze. Gelukkig hebben ze ondanks de periode van ‘droogte’ toch nog iets te ‘oogsten’ dit jaar. Nog net voor het einde van 2020 lanceren ze hun nieuwe single ‘Talk About it’ die gepaard gaat met een videoclip featuring de bandleden zelf als personages in een heuse Western. Zo gaan ze 2020 toch nog out with a BANG!

 

 

 

Spill Gold - Highway Hypnosis (Popronde 2017)

In 2017 deed Spill Gold mee met Popronde. De muziek van deze twee Amsterdamse omschrijft zich het beste als psychedelische elektronica en als je er even in duikt ontdek je een indrukwekkende mix van sub-genres. Na hun tour met Popronde brachten ze hun eerste album uit en twee jaar naar dato worden we eindelijk weer getrakteerd op nieuwe muziek. Hun nieuwe plaat Highway Hypnosis is zoals de titel al zegt, hypnotiserend. Ook hier weerklinken weer tal van stijlen en invloeden. Om een voorbeeld te noemen: Kraftwerk, en, met name door de zang, Warpaint. Rauw, stuwend, underground, donker, al luisterend roept het allerlei associaties op. Een intrigerend en mooi geheel! Op 22 december spelen ze in Tivolivredenburg, dus wil je ze dit jaar nog bewonderen dan kan dat!

 

 

 

Reacties

Laat als eerste een reactie achter!

Inloggen