Nieuws

ALLSTARS #2: Olivier de Jong

dinsdag 12 januari 2021

Olivier de Jong

Olivier de Jong a.k.a Ollie, muzikale duizendpoot, heeft er genoeg van en staat op het punt om zijn biezen te pakken en de komende tijd in de buitenlucht van Portugal door te brengen. En geef hem eens ongelijk. Van spelen met meerdere bands tegelijk, staat nu zo’n beetje alles op pauze en worden plannen steeds opnieuw uitgesteld. Maar in Ollie's geval heeft hem dat juist ook weer tot heel veel inzichten gebracht en ondanks het wegvallen van optredens is hij nog steeds volop bezig met projecten. We praten met hem over Popronde chaos, zijn plannen voor de toekomst en over in opstand komen tegen het beleid. 

 

 

Hey Ollie! Je bent een bekend gezicht bij Popronde, je deed met heel veel bands mee. Hoe heb jij je deelname aan Popronde ervaren?

“Popronde was insane. ik heb zoveel gekke, veel te gezellige avonden gehad. Het hele weekend spelen en dan weer de hele week naar school. Continu switchen tussen dagleven en nachtleven. De eerste keer dat ik meedeed met Popronde deed ik met twee bands mee en de tweede keer met drie bands. Soms had ik wel 10 shows in een weekend. Spullen brengen bij de ene band, dan weer door naar de andere band en daarna nog door om ‘s nachts NOG een keer te spelen met Fata Boom. Dat was wel chaos, maar juist die chaos vind ik eigenlijk wel leuk.”

 

 

Wat heb je de afgelopen jaren zoal gedaan in de muziek?

“Ik heb met heel veel bands samen gespeeld en veel met mensen samen geschreven. Veel met Fata Boom en Benjamin Fro, Diede, Alaska Pollock, Rilan & The Bombadiers. Van alles echt. Veel spelen, veel festivals waaronder Wildenburg, DTRH, Paaspop, Zwarte Cross, Oerol, Great Escape en Noorderslag."

 

 

Voor veel muzikanten is het een droom om op zulke grote podia te staan. Hoe heb jij dat ervaren? En is er eentje die er voor jou uitspringt?

“Op Appelpop met Fata Boom speelden we voor een crowd van 10.000 man, echt een zee van mensen. Dat heeft wel indruk gemaakt. Terwijl het eigenlijk veel spannender is om voor 10 mensen te spelen dan voor 10.000 man. Grote dingen zijn wel vet, omdat alles voor je wordt geregeld en je hebt een geluidsman, maar omdat alles is gepland wordt alles ook meer een soort routine. Het is spannender om voor een zaal te spelen waar ik 10 mensen ken die heel dichtbij komen, dan voor 10.000 man waar ik niemand van ken. Het heeft ook wel iets om ergens aan te komen waar het nog niet zo goed geregeld is en dat je moet improviseren om dingen aan te passen. Dan speel je met een open blik en ben je meer aanwezig in het moment.

In de grote zaal van Paradiso spelen springt er wel uit voor mij. Ik heb daar zelf zoveel toffe bands gezien en dan sta je daar opeens zelf op het podium…. Dat is gewoon heel vet.”

 

 

Raad jij Popronde weleens aan bij andere muzikanten?

"Het is een mooi concept! In mijn beleving moet je wel al het een en ander voor elkaar hebben om echt impact te maken en daarna te kunnen doorstromen, maar het is een leerzame ervaring, en goed om op veel plekken te spelen en je gezicht te laten zien. Voor heel veel bands is het natuurlijk wel dé manier om te proeven van het tourleven en om in een flow van veel spelen terecht te komen.

Leuk, nu ik erover nadenk was het eigenlijk heel fijn om zo’n continue flow te hebben in het spelen. Ik had zo vaak een instrument in mijn hand en ik was er zoveel mee bezig, daardoor groeide ik heel snel in het spelen en in het switchen tussen bands. Het heeft me heel goed gemaakt denk ik om alles heel snel en chaotisch te doen. 

De situatie nu is veel minder stressvol…"

 

 

Het is inderdaad wel een groot contrast in vergelijking met nu…

Hoe kom jij deze periode door?

“Toen corona kwam werden ineens alle optredens gecanceld. Sindsdien ben ik veel bezig geweest met mijn eigen muziek. Ik heb voor het eerst een eigen album gereleased onder de naam Kunuku. Daarnaast schrijf ik veel met andere mensen zoals Yana Liza en Maddy Moreah. Dat heeft me uiteindelijk wel heel goed gedaan. Het heeft me doen realiseren wat ik eigenlijk wil doen.”

 

 Ollie_Ricker_de_Visser_ClickRick_Photography_Emmen2017.jpg

 

 

En wat is dat dan?

“Ik heb 1,5 jaar geleden besloten om meer muziek voor mezelf te maken en voor de mensen om me heen. Ik ben heel gericht gaan kijken wat voor projecten ik wil doen. Ik vind het gewoon leuker om muziek te maken met mensen die dichtbij voelen. Als je elkaar persoonlijk goed kent en een goede connectie hebt en dan samen gaat werken, maakt dat muziek zoveel krachtiger.”

 

 

Heb je het gevoel dat dat dan bijdraagt aan de kwaliteit van de muziek of alleen aan hoe jij je muziek op dat moment beleeft?

“Aan de kwaliteit. Heel erg eigenlijk. Muziek is als het ware een soort therapie. Muziek is een uiting van hoe jij je voelt. Dat is ook de essentie van muziek maken: uiting geven aan je emotie, vertaald in muziek. Het is een heel mooi persoonlijk proces. Je deelt iets van jezelf. Als je dat doet met mensen waar je je echt verbonden mee voelt, dan klinkt dat door in je muziek. Als je muziek maakt met mensen waar je veel mee speelt maar die je eigenlijk niet heel goed kent, dan is er een disconnectie op die level. Je kunt wel goed muziek maken maar het blijft aan de oppervlakte. 

Het is raar dat live-muziek nu wegvalt door Corona. Muziek is zo belangrijk voor mental health. Je hebt gewoon een keer in de zoveel tijd sociaal contact nodig, samen dansen onder de mensen zijn, een biertje drinken, even naar een feestje gaan. Maar dat mag dan nu niet. Ik ben van plan om binnenkort voor langere tijd naar Portugal te gaan. Toen ik vorig jaar aan het rondreizen was en in Lissabon kwam, voelde ik me daar meteen zo goed. De vibe daar is heel anders dan hier in Nederland." 

 

 

Dat klinkt als een wild plan! Wat is er zo anders aan Portugal in vergelijking met Nederland?

“In Nederland blijft iedereen best wel braaf thuis. In Lissabon is er nog veel meer te beleven. Ondanks corona wordt er nog wel op straat gespeeld en iedereen is ook happy om bij te dragen daaraan. Iedereen heeft wel cash op zak. Dus als je op straat speelt verdien je nog best wel wat geld en je speelt op fucking mooie plekken! Dus dan zit je daar gewoon te jammen en muziek te maken met mooie mensen om je heen. Het is veel vrijer dan hier in Nederland. Daar zeggen ze gewoon ‘"yo pak je gitaar en join". In Nederland is dat heel anders en daarbij worden we beperkt door regeltjes om op zo’n open manier muziek te maken. Om in Nederland op straat te mogen spelen moet je bijvoorbeeld een vergunning aanvragen. Je mag niet gewoon maar je ding doen."

 

 

"Protesteren in Nederland lijkt meer op een bijeenkomst om boos te zijn"

 

Het zou mooi zijn als muziek meer zou leven op straat, ja. Eigenlijk zouden we hiervoor in opstand moeten komen...

“Ik ben er sterk van overtuigd dat we in opstand moeten komen. En dan niet op de huidige manier: Tussen de lijntjes gaan staan?! Je bent aan het protesteren dus je wilt juist buiten de lijntjes! Je wil impact maken. Protesteren in Nederland is dubieus, zelfs dat gaat via regels, dan is het eigenlijk gewoon niet meer dan een bijeenkomst om boos te zijn.”

 

 

Dus dan maar naar Lissabon! Wat is je plan als je daar eenmaal bent?

“Ik ben van plan om daar een studio’tje te bouwen en zowel lokale muzikanten als mensen uit Amsterdam uit te nodigen om daar muziek te komen maken. Met mooie mensen samen schrijven, that’s my vibe at the moment. Daar haal ik heel veel creativiteit uit. 

Ik heb al twee dingen staan waarmee ik veel kan opnemen en schrijven, ook in het Portugees, ik versta er geen reet van, maar het is mooi!

Mijn eigen ding gaat gewoon iets doorlopends worden. Mijn project Kunuku is meer een soort uitlaatklep voor me. Ik hoef dat niet actief te verkopen. Ik maak beats en sample oude muziek en dan zet ik die online en zorg ik dat ze in playlists komen.”

 

 

Heb je ook een meerjarenplan of plannen voor de lange termijn?

“Zeker, ik heb super veel goede plannen voor de toekomst. Veel breder dan alleen maar muziek ook. Yana Liza is mijn baby nu. Ik produceer alles voor haar. Ik hoop dat dit de aankomende paar jaren gaat opbloeien als een goede Nederlandse act. Zij is echt te gek. Het plan is om in 2021 een EP uit te brengen.”

 

 

Maar nu eerst Portugal...

"Yes, even iets anders, even op avontuur. Mijn pad gaat die kant op en het voelt goed om nu die kant op te gaan." 

 

 

 

Heb je een tip voor de redactie? laat het ons weten! Mail naar online@popronde.nl

Instagram

popronde Op pad met M. Lucky op Record Store Day: “dit kan echt niet”
20 apr. 2024
popronde @m.lucky_____ neemt je vandaag op reis door Noord Holland tijdens @recordstoredaynl om de release van de nieuwe single te releasen! 15:00 Dwars Vinyl, Edam 17:00 Concerto, Amsterdam 20:00 Patronaat, Haarlem
20 apr. 2024
popronde De bekendmaking van de Popronde 2024-selectie nadert… 👀 Maar waar let de selectiecommissie, bestaande uit zo’n 190 sleutelfiguren uit de muziekindustrie, eigenlijk op? Wat maakt een act Popronde-waardig? Selectiecommissieleden @jasperleijdens, @martijncr, Marije van Veen en @ingmargriffioen onthullen waar zij op letten tijdens het maken van een selectie in de nieuwste aflevering van de KINK Popronde Podcast! Benieuwd? Luister de hele aflevering via de link in bio 🔗 #Popronde #Popronde2024
19 apr. 2024
popronde Een nieuwe week, een nieuwe Live After Popronde 🔥Iedere woensdag delen we een greep uit de concertagenda’s van (oud) Popronde acts, én met het festivalseizoen voor de deur ook alvast een handjevol Popronde acts die komend weekend op Motel Mozaïque, Roadburn en (het gratis toegankelijke) OFFROAD te vinden zijn 💃🏼 👉 Swipe om te zien wie je komende week allemaal door heel het land kan zien! Zo zie je deze week o.a. @tuskynl @inge.lamboo @ioana.iorgu @nevinmusic @dawnbrothersmusic @jesperjespermusic @pipblom @subterraneanstreetsociety @jetvdsteen @lolacedes @femmefugazi @ratsanddaggers @queenspleasure @boskatofficial @vain_louie @mobedickband @kaboutertje_putlucht @musicofsultan @maluuumusic @muylike @moneyandtheman @joeldomingos @meismuziek @magictomenyuri @johnnyloevsme @cocoboloband @radio_trapani @lunamorgensternmusic @alisonjutta @leahryemusic @loveth_besamoh @_subfiction @spillgold @throwingbricksband @radeloosziedend @raderkraft @bongloardnl & @enma_band Voor meer shows, check onze Live After Popronde pagina via de link in bio 🔗 #Popronde #Popronde24
17 apr. 2024
popronde Een nieuwe week, een nieuwe Live After Popronde 🙌 iedere woensdag delen we een greep uit de concertagenda’s van (oud) Popronde acts! 👉 Swipe om te zien wie je komende week allemaal door heel het land kan zien! Zo zie je deze week o.a.@moonloops_ @queenspleasure @moneyandtheman @mobedickband @jetvdsteen @lolacedes @droomdit @inge.lamboo @djoeke__ @pipblom @theindien @@combo_qazam @sowt.band @joeldomingos @jeroen_antoine @roodnoot @voltage_nl @changingtidesband @dawnbrothersmusic @jesperjespermusic @cloudsurfersmusic @tuskynl @boskatofficial @rondemusic @birdonthewiremusic @cocoboloband @hoofs_music Voor meer shows, check onze Live After Popronde pagina via de link in bio.
10 apr. 2024
popronde Een nieuwe week, een nieuwe Live After Popronde 🙌 iedere woensdag delen we een greep uit de concertagenda’s van (oud) Popronde acts! 👉 Swipe om te zien wie je komende week allemaal door heel het land kan zien! Zo zie je deze week o.a. @joeldomingos @droomdit @graeme_james @orphax @rondemusic @pipblom @djoeke__ @musicbyhistorian @moneyandtheman @tricklebolt @theindien @voltage_nl @froknroll @joe_madman @dawnbrothersmusic @stickfigsofficial @inge.lamboo @moonloops_ @tuskynl @boskatofficial @subterraneanstreetsociety @jetvdsteen @lolacedes @magictomenyuri @dekraaien @iris.penning @insta_stella_ @dorpsstraat3 @hiqpyband @benoit.blessed @roodnoot Voor meer shows, check onze Live After Popronde pagina via de link in bio.
3 apr. 2024
popronde Je hebt je ingeschreven voor Popronde 2024, en nu? Nu is het aan de selectiecommissie om een keuze te maken: wíe worden de nieuwe lichting? Waar letten de commissieleden op bij het maken van hun beslissing? En wie zitten er eigenlijk in de commissie? Swipe om daarachter te komen! Wil je álle commissieleden kunnen zien? Dat kan op onze website 👉 link in bio. #popronde #popronde2024
18 mrt. 2024
popronde Een nieuwe week, een nieuwe Live After Popronde 🙌 iedere woensdag delen we een greep uit de concertagenda’s van (oud) Popronde acts! 👉 Swipe om te zien wie je komende week allemaal door heel het land kan zien! Zo zie je deze week o.a. @max_hell, @wowibl, @benoit.blessed, @rondemusic, @meismuziek, @stevefrenchbay, @marathon.ams, @cavoloneroband, @primaatband, @bluedonnablue, @hoofs_music, @bowl.band, @thames.band, @themocksofficial, @ioana.iorgu, @bumble_b_boy, @abelnaturlich, @sowt.band, @amagukmusic, @thegrandeast, @martaarpini, @leelarosa_, @maryncharlie_, @inge.lamboo Voor meer shows, check onze Live After Popronde pagina via de link in onze bio.
13 mrt. 2024
popronde Je hebt je ingeschreven voor Popronde 2024, en nu? Nu is het aan de selectiecommissie om een keuze te maken: wíe worden de nieuwe lichting? Waar letten de commissieleden op bij het maken van hun beslissing? En wie zitten er eigenlijk in de commissie? Swipe om daarachter te komen! Wil je álle commissieleden kunnen zien? Dat kan op onze website 👉 link in bio #popronde #popronde2024
11 mrt. 2024
popronde Het is weer tijd voor Grasnapolsky dit weekend! De line-up is goed gekleurd met oud Popronde acts 🫶 Uit deze lijst nemen @keenanmundane @maluuumusic en @cashmyra jullie dit weekend mee in hun Grasnapolsky ervaring! Vrijdag 👉 Keenan Mundane (Popronde 2023) Zaterdag 👉 MALU (Popronde 2022) Zondag 👉 Cashmyra (Popronde 2021) Volg onze socials voor hun takeovers! 🙌
8 mrt. 2024
popronde Een nieuwe week, een nieuwe Live After Popronde 🙌 iedere woensdagavond delen we een greep uit de concertagenda’s van (oud) Popronde acts! 👉 Swipe om te zien wie je komende week allemaal door heel het land kan zien! Zo zie je deze week o.a. @cavoloneroband @themocksofficial @cloudcukkoo @bowl.band @fuzzy.teeth @muylike @keenanmundane @bumble_b_boy @froknroll @throwingbricksband @voltage_nl @bluedonnablue @thehomesick0519 @velocitymadegood_ @marathon.ams @moonloops_ @ioana.iorgu @abelnaturlich @wastedyouthclubb @droomdit @321astronaut @neomi.music @iknownoa @leahryemusic @maluuumusic @rommygabay @_subfiction @teddyshitmusic @drunkendolly @sowt.band @meismuziek @cashmyra @hiqpyband @indigopastelband @sarahjulia @kruidkoekband @toverberg_ Voor meer shows check onze Live After Popronde pagina via de link in onze bio.
6 mrt. 2024
popronde Vandaag is de laatste dag om je in te schrijven voor Popronde 2024! Je hebt nog tot 00:00 vanavond! 👈 Inschrijven doe je via de link in onze bio.
1 mrt. 2024
popronde Schrijf je in voor Popronde 2024, je hebt nog 2 dagen! De inschrijvingen zijn geopend t/m vrijdag 1 maart. De hele vrijdag telt dus mee! Schrijf je in via https://account.popronde.nl/inschrijven-acts
29 feb. 2024
popronde Een nieuwe week, een nieuwe Live After Popronde 🙌 iedere woensdagavond delen we een greep uit de concertagenda’s van (oud) Popronde acts! 👉 Swipe om te zien wie je komende week allemaal door heel het land kan zien! Zo zie je deze week o.a. @bongloardnl @headfirst_band @meismuziek @thehomesick0519 @mooonband @whoelsebutmicha @moonloops_ @maartje_cs @cavoloneroband @de_baron_music @the_fire_harvest @froknroll @wearethevices @abel__1313 @wastedyouthclubb @thames.band @magictomenyuri @wowibl @themocksofficial @droomdit @combo_qazam Voor meer shows check onze Live After Popronde pagina via de link in onze bio.
28 feb. 2024
popronde Je hebt nog 3 dagen om je in te schrijven voor Popronde 2024! 🙌 De inschrijvingen zijn geopend t/m vrijdag 1 maart. De hele vrijdag telt dus mee! Schrijf je in via de link in onze bio 👈
28 feb. 2024
popronde Pak je agenda er maar bij!✍️📅 Dit zijn de data van alle Poprondes van 2024! En weet je wat mooi is?... voor Popronde hoef je geen tickets te kopen. Geen gedoe met bots, wachtrijen, geld opzij zetten, en noem maar op, nee, Popronde is gratis! 🧡 Het enige wat je hoeft te doen, is zorgen dat jij die dag of avond geen andere plannen hebt, zodat jij heel veel toffe nieuwe muziek kan ontdekken. De programma's van de Poprondes worden tussen augustus en oktober bekendgemaakt. Tot dan!🤩 ✨Kans maken om als een van de 100 acts mee te touren dit najaar? Inschrijven kan nog t/m aanstaande vrijdag 1 maart #popronde #popronde2024
27 feb. 2024
popronde Twijfel je nog om je in te schrijven voor Popronde 2024? Wat houdt meedoen nou precies in? Om het makkelijk te maken hebben wij alle feiten voor je op een rijtje gezet! 👉 Zie jij deze cijfers wel zitten? Schrijf je in, je hebt nog één week! Je kan je nog inschrijven t/m 1 maart 2024. Ga naar www.popronde.nl via de link in onze bio. 🎶 @_subfiction - switch/glitch ✂️ animatie: @natasjabokkerink.nl
23 feb. 2024
popronde Een nieuwe week, een nieuwe Live After Popronde 🙌 iedere woensdagavond delen we een greep uit de concertagenda’s van (oud) Popronde acts! 👉 Swipe om te zien wie je komende week allemaal door heel het land kan zien! Zo zie je deze week o.a. @froknroll @keenanmundane @foriamking @mooonband @wowibl @seewolfmusic @cavoloneroband @wearethevices @fuzzy.teeth @magictomenyuri @meismuziek @ritesritesrites @pomopinternet @moodboredband @max_hell @loveth_besamoh @jaywaythealien @sheymarochdi @fusus.music @mayleafband @ivyvoxmusic @therobinborneman @shaemlessofficial Voor meer shows check onze Live After Popronde pagina via de link in onze bio.
21 feb. 2024
popronde De selectiecommissie mag bijna aan de slag! Is jouw inschrijving er klaar voor om beoordeeld te worden?🧐 Je hebt nog twee weken om de puntjes op de 'i' te zetten. Met behulp van deze tips geven we je inzicht in hoe de selectiecommissieleden te werk gaan bij het selecteren, ieder op hun eigen manier en vanuit hun expertise. ✨ Inschrijven kan t/m 1 maart ✨ Info & inschrijven: link in de bio
19 feb. 2024
popronde Meer tips! Eerder deze week deelden we een aantal tips van leden van de selectiecommissie, om jullie een beter beeld te geven van hun kijk op het selecteren. Waar letten ze op? Hoe gaan ze te werk? Hoe bepalen zij of een act er klaar voor is om Popronde te doen? Vanuit hun expertise, ervaring en ieder hun eigen bril op gaan zij door de aanmeldingen heen op zoek naar de parels 🧐 Dus, ben jij nog bezig met je aanmelding? Maak je inschrijving compleet met deze tips en zet nog even de laatste puntjes op de ‘i’. ✨ Inschrijven kan nog t/m 1 maart Meer info en de inschrijflink 👉 link in bio
16 feb. 2024
popronde Enquete - Hoe denk jij over donaties? Je hebt ze vast zien hangen tijdens Popronde'23, de posters met QR-codes, 'Support Popronde Artists'. Vorig jaar voerden we een pilot uit om doormiddel van een bijdrage van het publiek de deelnemende acts tegemoet te komen in hun kosten. Maar, dat was geen groot succes. Daarom doet Maarten, student aan de Hanzehogeschool in Groningen nu onderzoek naar donaties, en hij is erg benieuwd naar de ervaringen en gedachten van de Popronde-bezoeker. Je kunt hem erg helpen door een korte enquete in te vullen die je vindt in onze bio. Invullen duurt 5 minuten en is anoniem. Onder alle respondenten verloten we 2x2 tickets voor het Eindfeest, op 30 november in Melkweg Amsterdam.
15 feb. 2024
popronde Een nieuwe week, een nieuwe Live After Popronde 🙌 iedere woensdagavond delen we een greep uit de concertagenda’s van (oud) Popronde acts! 👉 Swipe om te zien wie je komende week allemaal door heel het land kan zien! Zo zie je deze week o.a. @fuzzy.teeth @bowl.band @droomdit @the_apologist_ @starfish_band @moneyandtheman @nohmi_official @shaemlessofficial @thehubschrauber @charldelemarre @mooonband @thames.band @traumahelikopter @jaywaythealien @laura_palmer_band @tiigre_band @magictomenyuri @froknroll Voor meer shows check onze Live After Popronde pagina via de link in onze bio.
14 feb. 2024
popronde Een beetje extra liefde nodig deze Valentijnsdag? ❤️ We hebben onze Lovelist op Spotify weer aangevuld met de liefste liefdesliedjes uit de Popronde geschiedenis! Met welke artiest zou jij wel op date willen? Maar Valentijnsdag is niet alleen een dag om lief te hebben, ook een dag om lief te zijn. De mensen in Gaza verdienen onze liefde, steun daarom Oxfam Novib, Save the Children of een van de andere goede doelen die zich inzetten voor humanitaire hulp. Laat liefde winnen, elke dag van het jaar.
14 feb. 2024
popronde Waar letten de leden van de selectiecommissie op? Hoe gaan ze te werk? Hoe bepalen zij of een act er klaar voor is om Popronde te doen? We vroegen het aan de leden van de commissie zelf! Een ding is zeker: ze gaan allemaal op hun eigen manier te werk. Vanuit hun expertise, ervaring en ieder hun eigen bril op gaan zij door de aanmeldingen heen op zoek naar de parels 🧐 Dus, ben jij nog bezig met je aanmelding? Maak je inschrijving compleet met deze tips en zet nog even de laatste puntjes op de 'i'. Wacht niet te lang want de deadline nadert... je hebt nog t/m 1 maart om je in te schrijven. Meer info en de inschrijflink 👉 link in bio
13 feb. 2024
popronde Schrijf je in voor Popronde 2024 👉 Dit najaar touren 100 geselecteerde acts in 12 weken langs 42 steden in heel Nederland. En wij zoeken nieuw talent! 👉 Inschrijven kan t/m 1 maart 2024. Ga naar www.popronde.nl via de link in onze bio.
9 feb. 2024

Reacties

Laat als eerste een reactie achter!

Inloggen