Nieuws

Interview Honingbeer: “Het komt alleen als ik in een gevoel verdrink”

dinsdag 19 januari 2021

Citrine, Crève Coeur, Anemoia, Hazelgoud: Het zijn de vier titels die samen de debuut-EP van Marthe Lasthuis’ instrumentale ambient-project Honingbeer vormen. Een wereld op zich: pastel-getint, weemoedig, herfstig, singulier en bijna volledig geënt op de viool. “Het komt bij mij alleen als ik een gevoel verdrink”, vertelt ze. Honingbeer trekt een vreemdsoortige, eigen baan, een eind buiten het reguliere Popronde-stelsel.

 

Tekst Roelof Schipper

Foto Jessie Kamp

 

Zo rond de klok van één, op een zonnige, doordeweekse dag bel ik met Marthe. Omschakeling van twintig minuten herfstige vioolschetsen naar een open huis, in een straat, in Utrecht. “Mijn huis staat te koop en er zijn bezichtigingen vandaag.”Huisbazen, agenda’s, mensen. En vanmiddag geef ik vioolles."

 

Jouw viool -  een voor de hand liggende vraag, maar ik wil ‘m toch stellen - waar is het begonnen?

"Ik was acht, en mocht van mijn ouders een instrument kiezen, dus ik dacht: oh, ik wil viool spelen. Ik vond viool altijd al heel mooi. Thuis werd er niet veel klassiek gespeeld, behalve misschien de Vier Jaargetijden en Peter en de Wolf. Dat vond ik fantastisch. Ik had zelf een gitaar geknutseld van een doosje, en ik had een CD-speler, en toen ging ik met een potlood de Vier Jaargetijden playbacken. Mijn ouders vonden het heel leuk dat ik viool wilde spelen, ze kochten een viool van een docent, ik was helemaal excited."

 

Wat weet je nog van de eerste vioollessen?
"Eigenlijk heel erg weinig - behalve dat ik wat aan de snaren ging plukken en een liedje verzinnen. Beetje strijken, beetje liedjes maken. Als je begint met vioolspelen zijn er ook voorspeelavonden, zodat je de kinderen ziet spelen. Ik denk wel dat dat bijdraagt. En het zelf optreden, als kind al. Dan is het leuker - leuker dan als je alleen maar een beetje in je kamertje viool speelt."

 

Had je, toen je acht-negen was, ook je eigen viool-idool?

"Ik was heel erg gek op Alanis Morissette, echt waar, dus nee: niet echt dus. Toen ik pas een jaar of veertien was ging ik echt naar klassieke violisten luisteren. Toen kwam Janine Janssen in beeld. Dat is echt een viool-idool voor veel vioolmeisjes."

 

Ik was bang dat je ging zeggen André Rieu. Volgens mij vinden veel oma’s dat mooi.

"Haha, nee hoor."

 

Ik denk dat m’n achterliggende vraag-idee is, ik bedenk mij terwijl ik dit zeg, dat er nogal wat clichés en stereotyperingen om de viool hangen. Heb jij daar ‘last’ van?
Nou, ’last’ is een groot woord, maar ik moet het altijd wel uitleggen, dat ik niet op een klassieke manier met de viool bezig ben. Dat vind ik jammer: het in hokjes denken over muziek. En als je iets doet dat buiten een norm past, dan zit dat hokjesdenken ineens in de weg. Ik weet dat ik muziek maak die niet op de radio ‘past’, maar dan denk ik tegelijk: wat is dat voor raars, dat er blijkbaar zulke vormpjes verbonden zijn aan wat wel en niet op de radio kan."

 

 

 

Als ik op de website van Popronde kijk, dan zie ik dat er bij jouw profiel ambient staat als labeltje. Wel een behoorlijk breed hokje, maar toch.
"Ja, ik moest het bij mijn inschrijving voor Popronde zelf uitkiezen. Dat was lastig, maar ambient, dus."

 

Hoe vind je dat jouw muziek past bij dat genre?
"Dat vind ik lastig, de muziek die ik maak bestaat meer uit klankschetsen, dingen zonder een duidelijke vorm. Een beetje droney, ook wel. Die raakvlakken met ambient zie ik wel. En dat het niet zo super-catchy is. Mijn muziek heeft voor mij tot nu toe vooral de functie van zelf-psychologie. Ik vind het niet makkelijk om goede dingen te schrijven; dat komt bij mij alleen als ik in een gevoel verdrink. Het zijn zeldzame momenten. Alles wat ik tot nu toe heb geschreven is op die manier ontstaan."

 

Betekent ‘zelf-psychologie’ ook dat je het echt nodig hebt om muziek te maken?
"Ik heb het zeker nodig. Ik voel mij heel erg levend als ik muziek maak, ik ga er een beetje van bloeien. Al is de muziek heel verdrietig, ik word er zelf heel gelukkig van; het geeft mij goede energie als ik in muziek mijn eigen gevoel herken en ik vind het heel fijn om mijn eigen wereld te creëren met muziek."

 

Hoe belangrijk vind je het dan om die wereld te delen met anderen? Je zei eerder dat je het als kind al leuker vond om op te treden dan in je eigen kamertje te blijven?
"Ja, als je optreedt wordt de wereld die je zelf gemaakt hebt een beetje echter. Het is een beetje een wisselwerking, al is de basis alsnog dat ik het zelf nodig heb om muziek te maken. Aan de andere kant: natuurlijk wil ik mensen bereiken. Anders had ik niet de stap gezet om een EP uit te brengen en mezelf neer te zetten als artiest. Je neemt jezelf toch serieus door zoiets te doen."

 

Is het spannend om zo’n beslissing te maken, om jezelf als artiest te gaan presenteren?
"Ik weet niet of ik echt getwijfeld heb, maar ik vond het wel spannend. Ik kom uit de klassieke wereld, waarin mensen composities maken, studeren en iedereen heel erg onderbouwd bezig is met muziek. Er is een stigma binnen de klassieke wereld: de muziek moet theoretisch kloppen en dus was ik in het begin onzeker over mijn eigen muziek; ik wist niet of die goed genoeg was. Ik ben wat gaan rondsturen naar vrienden en kennissen, en het vertrouwen dat ik daarvan kreeg heeft mij uiteindelijk over de streep getrokken."

 

Hoe voelt dat nu, aan de andere kant van de streep?

"Nou, wel heel anders. Het voelt als een veiligere omgeving, maar ook een omgeving die ik interessanter vind, qua publiek. En je hebt natuurlijk ook al namen die al behoorlijk ruimte hebben gemaakt voor meer populaire klassiek, Maarten Vos, Remy van Kesteren, Nils Frahm."

 

En dan Popronde: in toch wel een stroef en moeilijk jaar, wat verwacht je met je muziek te gaan bereiken?
"Ik heb in september een Popronde-show gespeeld in de P60. Dat was echt een hele fijne kans. Door alle maatregelen gaan dat soort dingen nu niet echt meer werken. Het is een beetje onzeker allemaal, wat er nog gaat kunnen. Ik hoop nog wat te kunnen spelen en mijn muziek te laten horen. Maar goed, we gaan zien wat er nog uit te halen valt."

 

Je klinkt… nuchter.
"Nou ja, Popronde is een hele goede kans om verder te komen, als je in het molentje terechtkomt: Popronde, Noorderslag, festivals. Ik kan niet zeggen dat ik mij er helemaal niet mee bezighoud. Het lijkt mij best interessant om met programmeurs en boekers te praten en dat soort dingen en dan op kleine festivals spelen, dat lijkt mij heel fijn, dat mijn eigen wereldje verder groeit. Dat is wel het ideaal."

Instagram

popronde Dit was popronde weekend #4🕺✨️ Welke act was is jouw tofste ontdekking tot nu toe?👀 Nog 8 weekenden te gaan!🥳 🎶@themocksofficial
2 okt. 2023
popronde 𝗪𝗮𝗴𝗲𝗻𝗶𝗻𝗴𝗲𝗻 𝘄𝗮𝘀 𝗷𝗮𝗺-𝗽𝗮𝗰𝗸𝗲𝗱 - 𝗯𝘂𝘀𝘆 𝗮𝗻𝗱 𝗰𝗼𝘀𝘆!💯 Thank you everybody who was there! Hopefully you all had a great time at @_popronde_wageningen_ , or at the other Poprondes this weekend: @popronde_eindhoven @poprondealmere @popronde_gouda Fortunately there are still many Poprondes ahead! See u soon? Head over to the website (link in bio) for more info about Popronde dates, cities, artists and music. 📸@jessie_kamp #popronde #popronde2023
2 okt. 2023
popronde 🔥 Heb je gehoord van @ysa_bermejo ? 💃🏽 Ze treedt vanavond, 1 Oktober, op in de Sterzaal van het Stadhuis van Gouda om 19.45 uur. Ysa Bermejo (Rotterdam) is een Spaanse zangeres, songwriter en multi-instrumentalist met een persoonlijke benadering van Hip Hop, Elektronische en Latin muziek. Met haar krachtige stem en in samenwerking met producer en gitarist @okkiomusic , verzorgen ze een energieke performance die het publiek zeker aan het dansen krijgt. Ysa is gekozen als de ‘Talent Artiest’ door radiostation @funxfm 💪🏽 👉🏽 Check out her upcoming dates! 🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥 @popronde_gouda @poprondegroningen @poprondedenbosch @poprondeheerlen @poprondemiddelburg @popronde.alkmaar @poprondedenhaag @okkiomusic @ysa_bermejo @funxfm
1 okt. 2023
popronde Leuke gezellige reel van @kaboutertje_putlucht
29 sep. 2023
popronde Time flies when you’re having fun 👀 we’re almost one month in! Swipe for a selection of what week 4 has in store for us 👀 Head over to the website (link in bio) to prepare for an amazing weekend at: ✨ @_popronde_wageningen_ ✨ @popronde_eindhoven ✨ @poprondealmere ✨ @popronde_gouda 👉 Download the Timesquare app (link in bio) on your phone for timetables, info about the artists, Popronde dates & more! See you soon? #popronde #popronde2023
27 sep. 2023
popronde Met zoveel toffe acts die meetouren met Popronde is de keuze reuze! En dat maakt je route uitstippelen soms best een opgave. Herkenbaar? Gelukkig touren er heel veel artiesten met ons mee die graag hún Popronde tips met je delen. Vandaag komt Pelle 'to the rescue'🦸‍♂️ van @321astronaut Wie je volgens hem echt in je route moet opnemen: @toverberg_ 🎶 die dit weekend in alle (!) Popronde steden speelt. #popronde
26 sep. 2023
popronde What a weekend!💥 Weekend #3 is a wrap! Big shoutout to @poprondedelft ✨️ @poprondeleeuwarden ✨️ @poprondeamersfoort ✨️ and @poprondewoerden All the locations, artists, and of course to everybody who came out to support, discover, dance and sing along🕺🎶 So far so good! 🎶 @thames_music Next up: @_popronde_wageningen_ @popronde_eindhoven @poprondealmere @popronde_gouda
25 sep. 2023
popronde Wow @poprondewoerden dat was TE GEK!! ❤️‍🔥 Thanks dat jullie met zoveel waren, aandachtig luisterden en zó enthousiast waren! En jullie verklappen het geheim niet he? 🤭 Swipe voor ALLE showdates op een rijtje :)! Shoutout naar m'n fanastische live band en geluidsman 💥 En @bistro_lokaal jullie wisten er een geweldig feest van te maken met ons! <3 Bedankt voor deze topdag :) Xx @inge.lamboo #popronde #popronde2023 #poprondewoerden #ingelamboo
24 sep. 2023
popronde Dankjewel dat wij vandaag de instagram van Popronde over mochten nemen!! Hoop dat jullie het leuk vonden, volg ons op @neverbeentoberlin als je het gezellig vond ❤ Volgende keer bij ons!
24 sep. 2023
popronde Yo yo yo! Mijn naam is MICHA (@whoelsebutmicha) en ik ben een singer-songwriter uit Zwolle. Vanavond neem ik het popronde insta account over voor @poprondeleeuwarden! Ik speel zelf om 22:00 uur in @kantelaarcafe. Kom je niet uit Leeuwarden? Geen stress, je kunt me ook checken in andere steden. Hopelijk tot dan! xxx MICHA (Song : “Do Me Like You Do” by MICHA) 📸: @thomas.bartelds English : Yo yo yo! My name is MICHA (@whoelsebutmicha) and I’m a singer-songwriter from the Netherlands. Tonight, I’ll be taking over the popronde insta account for @poprondeleeuwarden! I’ll be performing at @kantelaarcafe at 10:00 PM. Not from Leeuwarden? No worries, you can also catch me in other cities. Hope to see you there! xxx MICHA (Song : “Do Me Like You Do” by MICHA)
22 sep. 2023
popronde Come catch these butterflies before they fly out! 🦋 👉 Swipe for some snippets of this weekend’s program 👉 Great news: the music is good and all the shows are free! Head over to the website (link in bio) to prep yourself on which artists are your ‘must-sees’ and join the Popronde this weekend: ✨ @poprondedelft ✨ @poprondeleeuwarden ✨ @poprondeamersfoort ✨ @poprondewoerden 👉 Download the Timesquare app (link in bio) on your phone for timetables, info about the artists, Popronde dates & more! See you soon? #popronde #popronde2023
20 sep. 2023
popronde 𝗔𝗳𝘁𝗲𝗿𝗳𝘂𝗻🎬 Jullie stonden in rijen om binnen te komen, wurmden je door de menigte naar voren, stonden of zaten muisstil te luisteren, terwijl de Popronde talenten een voor een schitterden✨ en dat allemaal met die o zo zomerse temperaturen (die ineens alweer heel ver weg voelen...) Dus, de perfecte timing om die hete avond van @poprondenijmegen te herbeleven met de aftermovie🕺 Welke act heeft jou omver geblazen?💯👀 🎥: Lorenzo @yunglorcash.png & @reneemeijer 📸: @jessie_kamp 🎶: @laurasjinmusic
19 sep. 2023
popronde Van 𝘿𝙚 𝙁𝙡𝙞𝙚𝙧𝙚𝙛𝙡𝙪𝙞𝙩𝙚𝙧 naar 𝘿𝙚 𝙆𝙖𝙩𝙚𝙧 afgelopen vrijdag werd er geproost, gesjanst, gedanst, maar vooral genoten van de Poprondetalenten in deze en nog meer toffe locaties in hartje Apeldoorn. Wie heeft er al een nieuwe favo band of artiest ontdekt?👀❤️‍🔥 Dit weekend brengt de Popronde tour ons bij📍 @poprondedelft @poprondeleeuwarden @poprondeamersfoort @poprondewoerden Zien we je snel?🤩 📸@jessie_kamp
18 sep. 2023
popronde Dankjewel @poprondealmelo! Wij hebben genoten! Kom jij naar een van onze volgende shows kijken? 👀💙 We zijn pas net begonnen! ✨ Tot daar! 23.09.23 Amersfoort, Lapart 24.09.23 Woerden, Tosti's en Toetjes 28.09.23 Wageningen, The Pub '61 01.10.23 Gouda, So What! 05.10.23 Groningen, Sports Bar De Groote Griet 07.10.23 Haarlem, De Zwaan 08.10.23 Dordrecht, De Beren 13.10.23 Uden, Sergeant Peppers 20.10.23 Doetinchem, Kompaan 22.10.23 Zutphen, Bubbels 28.10.23 Sittard, De Hollande 02.11.23 Emmen, No Limit Events 03.11.23 Zwolle, De Kuiperij 04.11.23 Rotterdam, Bibliotheek Rotterdam 05.11.23 Venray, Hulsman 09.11.23 Middelburg, Zanzi Diner 19.11.23 Bergen op Zoom, Gebouw-T En wie weet nog meer! 🤝
16 sep. 2023
popronde @poprondeapeldoorn was top! Thanks voor alle stunt verzoekjes. We hebben geprobeerd er zo veel mogelijk te verwezenlijken. We hebben genoten van alle shows die we gezien hebben en natuurlijk ons eigen optreden. Slaap lekker en tot morgen bij @poprondealmelo Kusjes, @bowl.band
15 sep. 2023
popronde Any plans this weekend?✨️🕺 This Thursday, Friday and Saturday you can find us at @poprondeleiden @poprondeapeldoorn @poprondealmelo The Popronde acts are serving you some sweet tunes, so if you feel like discovering new talent (of course you do) come catch one of these parties this weekend🎶🕺 Swipe to see a selection of the artists that will be playing👀 👉 download the timesquare app (website//link in our bio) for info on artists and the timetables 👉 head over to the website (link in bio) for more popronde dates, artist info and of course music! Let's goooo🚀🤩
13 sep. 2023
popronde Any plans this weekend?✨️🕺 This Thursday, Friday and Saturday you can find us at @poprondeleiden @poprondeapeldoorn @poprondealmelo The Popronde acts are serving you some sweet tunes, so if you feel like discovering new talent (of course you do) come catch one of these parties this weekend🎶🕺 Swipe to see a selection of the artists that will be playing👀 👉 download the timesquare app (website//link in our bio) for info on artists and the timetables 👉 head over to the website (link in bio) for more popronde dates, artist info and of course music! Let's goooo🚀🤩
13 sep. 2023
popronde Nimma❤️‍🔥 Afgelopen zaterdag trok er pas écht een hittegolf door Nijmegen. De damp droop van de ramen en muren, en of je nu wel of niet danste, zweten deed je toch wel. De vlammen.. die kwamen van het podium 🔥🔥🔥🔥 Dit was @poprondenijmegen 📸Met dank aan @jessie_kamp Die dit jaar weer met ons meetourt om de Popronde in beeld te brengen met fantastische foto's👏 We maken ons op voor het volgende weekend met @poprondeleiden @poprondeapeldoorn @poprondealmelo #popronde #popronde2023
11 sep. 2023
popronde Wat een dag!✨️🙏 Hebben jullie mooie ontdekkingen gedaan tijdens #poprondenijmegen? 👀🎶🕺 Bedankt aan iedereen die er was gisteren! Hopelijk hebben jullie net zo genoten als wij!💯 We trekken langs nog 40 steden dit najaar. Wil je weten wanneer we waar zijn? Check het alle data op de website (link in de bio) 🎶 @themocksofficial #popronde
10 sep. 2023
popronde Nijmegen!✨️Trek je mooiste schoenen aan, de app of het programmaboekje bij de hand en duik de stad in!🎶🕺 De avond is begonnen! Heel veel plezier!✨️ #popronde #popronde2023
9 sep. 2023
popronde We zijn los🚀🎉 Zien we je vandaag bij @poprondenijmegen ? Tot 17:00 zijn er shows in @debasisnijmegen en vanaf 19:00 uur verplaatsen we het festivalterrein naar de binnenstad. Het programma vind je op de website en in de timesquare app (link in bio) Heel veel plezier vandaag aan alle bezoekers, locaties en artiesten! #popronde 🎶@maryncharlie_
9 sep. 2023
popronde 👍❓️👍❓️👍❓️ Wij willen dat iedereen een fijne tijd heeft tijdens de Popronde en tolereren geen enkele vorm van agressie. Met de Ben Je Oke-campagne willen we bewustwording creëren, maar je vooral handvaten geven als je zelf in een nare situatie terecht komt of ziet dat er iets in je omgeving gebeurt. Dus zie je iets gebeuren dat niet pluis lijkt?👀 Vertrouw op je gevoel en stel de vraag: 'Ben Je Oké?'👍❓️ Meer informatie over hoe te handelen in een situatie, of hoe deze te herkennen vind je op www.benjeoke.nl #benjeoke #popronde
8 sep. 2023
popronde Bijna bijna bijna!...🥁 Kruip extra vroeg je bed in vanvavond zodat het sneller morgen is want dan, zaterdag 9 september, trappen we de Popronde 2023 tour af in Nijmegen! Om 14.00 uur starten we de dag met Previews in het voormalige @doornroosjenl pand, nu muzikale broedplaats @debasisnijmegen In verschillende ruimtes waaronder de studio van @destaat spelen deze artiesten hun eerste Popronde show: 14:00 - @yaro.mila_ 14:15 - @whoelsebutmicha 14:30 - @Maryncharlie_ 15:00 - @DroomDit 15:15 - @Ysa_Bermejo 15:30 - @Loveth_Besamoh 16:00 - @SilkeVeld 16:15 - @ANNE.wav 16:30 - @Ioana.Iorgu Om 19.00 uur wordt Popronde 2023 officieel geopend in het hart van Nijmegen de @stevenskerknijmegen door voormalig Popronde deelnemer @meauhewitt en Nijmeegs Tweede Kamerlid en lid van de #gitarencoalitie @lisawesterveld In de Stevenskerk vullen @sheymarochdi✨️ @danielthomaspianist ✨️ en @xa4music de grootse akoestiek met hun muziek. Met 40 locaties en 100 shows is er heel veel te ontdekken. Tot morgen! 🤩 👉download de timesquare app via de link in de bio // website en duik de stad in! #popronde #poprondenijmegen #popronde2023
8 sep. 2023
popronde Na dit jaar zijn we 𝟐𝟏𝟎 𝐛𝐨𝐦𝐞𝐧 dichterbij een heus 𝐏𝐨𝐩𝐫𝐨𝐧𝐝𝐞 𝐛𝐨𝐬! 🌿🌳🌴 Kilometers vreten, dat kunnen we wel bij Popronde. Ieder najaar doorkruisen we in 3 maanden tijd het hele land om publiek kennis te laten maken met muziek van de nieuwe generatie poptalenten. Daar staat helaas wel tegenover dat we met onze reisbewegingen veel CO2 uitstoten. Omdat we graag onze voetafdruk willen verkleinen sluiten we ons aan bij European Festivals Forest ✨️ @festivalsforest ✨️ We hebben berekend hoeveel CO2 we uitstoten en zorgen ervoor dat we jaarlijks genoeg bomen planten om dat ruim te compenseren. Daarnaast doen we natuurlijk ons best om elk jaar de uitstoot te verkleinen🙂 #NoPoprondeOnADeadPlanet Wil je meer lezen over de EFF organisatie of zelf ook doneren? Kijk op https://festivalsforest.eu // @festivalsforest 🎶@thesupersoakers_band (Popronde 2023) #popronde #popronde2023 #festivalforests
7 sep. 2023
popronde 𝙊𝙥 𝙥𝙖𝙙 𝙢𝙚𝙩 𝙙𝙚 𝙏𝙞𝙢𝙚𝙨𝙦𝙪𝙖𝙧𝙚 𝙖𝙥𝙥 Ook dit jaar kun je met je digitale programmaboekje de stad door. Download de @tmsqr.app app (via de website of link in bio) en mis nooit meer een optreden. Plan van te voren je route, like de artiesten die je echt niet wil missen, check de timetable en je bent klaar om de stad in te gaan! 🎶 @cocoboloband (Popronde 2023) #popronde #popronde2023 #timesquare #tmsqr
6 sep. 2023

Reacties

Laat als eerste een reactie achter!

Inloggen