Nieuws

De nieuwe leden van de selectiecommissie: David Koster

vrijdag 09 april 2021

De groep selectiecommissie-leden is dit jaar weer uitgebreid met een paar nieuwe toppers die de Popronde-selectie bepalen. Een van die aanwinsten is David Koster, die bij Virgin Music Benelux werkt. Daar is hij als Head A&R onder meer verantwoordelijk voor het binnenhalen van nieuw talent. Iemand die er dus wel 'verstand' van heeft, zeg maar.

 

Tekst Ricardo Jupijn

 

Voor de mensen die jou nog niet kennen: kun je ons kort vertellen wat je tot nu toe allemaal hebt gedaan in de muziekbizz?

"Ik ben ooit zelf begonnen als zanger in een punkbandje. Helaas waren we zelf nooit gedreven genoeg om mee te doen aan Popronde, maar die drive om een act uit te bouwen heb ik zelf altijd gehad. Omdat ik altijd al wist dat management in mijn bloed zat én ik graag in de entertainment-industrie wilde werken, ben ik vrijetijdsmanagement gaan studeren. In mijn derde jaar ging ik stage lopen bij Top Notch en daar ben ik vanaf eind 2009 blijven hangen. In 2012 ging ik fulltime aan de slag als promo- en productmanager, in 2014 werd ik projectmanager en in 2018 ben ik A&R-manager geworden. Sinds januari 2020 werk ik voor Caroline Benelux, dat sinds een paar weken overigens Virgin Music Benelux heet. Ik heb de afgelopen tien jaar met veel toffe artiesten mogen werken waaronder Broederliefde, Tourist LeMC, Frenna, Josylvio, Mozes and the Firstborn, Trafassi, Lijpe, Sevn Alias en S10. Bij Caroline heb ik nog niet superveel meegemaakt maar om nu te werken met acts als De Staat, Sven Hammond en GIAN, is voor mij een droom die uitkomt. Ondertussen zijn er achter de schermen allemaal mooie dingen gaande bij ons."

Hoe zien jouw dagen er ongeveer uit?
"In principe is elke dag weer anders. Ik werk momenteel vier dagen thuis en één dag op kantoor. Ik probeer die ene dag op kantoor belangrijke face-to-face-meetings te hebben of een wandeling te maken met artiesten die in Amsterdam wonen. Vanuit huis probeer ik zoveel mogelijk met artiesten af te spreken of naar hun toe te gaan. Daarnaast ben ik veel nieuwe, lokale muziek aan het luisteren en aan het bedenken met wie ik kan samenwerken en op welke manier."

Vanaf dit jaar zit je in die felbegeerde commissieleden-groep van Popronde: waarom leek het je leuk om mee te doen?
"Popronde is in mijn beleving altijd een enorm belangrijke springplank geweest voor muzikanten. Het is gewoon een feit dat de meest succesvolle artiesten in Nederland ooit mee hebben gedaan aan Popronde. Het is voor mij een belangrijke plek om nieuw talent te ontdekken, dus ik wil daarom graag wat dichterbij het vuur zitten en mijn steentje bijdragen."

Hoe ziet jouw ideale Popronde-avond eruit?
"Het liefst een vol programma met een gezonde dosis gezelligheid. Ik ben altijd erg gefocust op de show en daarom ook iets minder gezellig als de artiest aan het spelen is, omdat ik altijd in alle rust de show wil meepakken. Als ik een kroeg binnenloop en het publiek praat door de artiest heen, dan blijf ik niet lang hangen."

Wat waren voor jou dé Popronde-acts van de laatste jaren?
"GIAN, Froukje, Lionstorm, Okke Punt, Aslaug, Elijah Waters en Pip Blom."

Welke genres ga je allemaal selecteren dit jaar en waar let jij op tijdens de beoordeling van een act?
"Punk, indie/alt, mainstream, singer-songwriter en rap. Een gezonde combinatie van waar ik verstand van heb en waar ik zelf naar luister. Het eerste waar ik altijd op let is of de artiest zijn eigen carrière serieus neemt en dat ook uitstraalt met wat er wordt neergezet. Dat zit 'm in de kwaliteit van de muziek, de uitstraling van de visuele identiteit, de kracht van de boodschap of bijvoorbeeld het CV van een artiest. Iets anders waar ik graag op let is de ‘rek’ die in de carrière van een artiest zit. Hierbij vraag ik mezelf altijd af: is deze artiest nog actief over vijf jaar en waar staat deze act tegen die tijd? Het kan zo zijn dat een muzikant die dit jaar aan Popronde meedoet, onderdeel is van een collectief waarmee je het niet zo snel ziet gebeuren, maar als onderdeel van een ander muzikaal collectief wél. Of als solo-artiest, bijvoorbeeld. Je bent een muzikant, dus muziek zul je altijd blijven maken. Maar het moet wel kloppen om er gelukkig van te kunnen worden."

Reacties

Laat als eerste een reactie achter!

Inloggen